Начало Здраве 2021 г. може да е последната година, в която променяме часовника

2021 г. може да е последната година, в която променяме часовника

951
променяме часовника

28 март (денят в който променяме часовника) ще бъде най-краткият ден в годината – 23 часа и съответно ще „спим с един час по-малко“

2021 г. може да е последната година, в която променяме часовника. Това се дължи на факта, че на 26 март 2019 г. Европейският парламент гласува да се отмени промяната на часа два пъти годишно.

Държавите-членки на ЕС, желаещи да поддържат стандартното време, т.е. зимното часово време, последно смениха стрелките на часовника си в последната неделя на октомври 2021 г., т.е.

Когато променяме часовника в повечето случаи има последици за психиката и здравето на населението, което изисква определен период на адаптация. Освен това има хора, които поради тази промяна изпитват стрес, безпокойство или дори депресия. Някои не могат да се адаптират толкова бързо към новото време.

Промяната може да бъде придружена от нервност и умора, тъй като процесът на адаптация се проявява по различен начин при всеки човек.

През февруари 2018 г. ЕП поиска от Комисията да направи оценка на Директивата за сезонното време. Както и да направи предложения за нейното изменение, ако е необходимо. След тази оценка, която събра 4,6 милиона отговора, от които 84% подкрепиха отхвърлянето на временните промени, Комисията направи предложение, което сега трябва да бъде одобрено от Парламента и Съвета.

През 1980 г. беше сключено първото споразумение за координиране на промяната на времето в ЕС.

предишна статияРибата трион е застрашена от изчезване
следваща статияНай-голямата праисторическа птица имала голям череп и малък мозък