праисторическа птица

Най-голямата праисторическа птица в Австралия притежавала необичайно голям череп с малко място за мозък. До тези заключения са стигнали учени от австралийския университет „Флиндърс“ след изучаване на вкаменелости от Dromornis stirtoni, които са изчезнали преди около 50 хиляди години, съобщава „Дейли Мейл“, цитиран от ТАСС.

Dromornis stirtoni 01.jpg
снимка Wikipedia

Според изданието, учените са сравнявали най-старите открити фосили на дромонис на възраст 24 милиона години с по-ранни проби (на възраст 12 милиона години и 7 милиона години). Използвайки неутронна компютърна томография, специалистите са успели да моделират черепа на изчезнала птица и да изчислят обема на мозъка му.

 

„Формата на черепа предполага, че те вероятно са имали добре развито стереоскопично зрение и възприятие за дълбочина. Те са имали големи, ориентирани към челото очи и необичайно масивен клюн“, цитира публикацията на автора на изследването, палеонтологът Уорън Хендли.

Птицата дроморнис може да достигне три метра

Според учените, нелетящата праисторическа птица дроморнис може да достигне три метра височина и да тежи около 600 кг. Тя яде плодове и меки растителни листа. „Тези прекрасни птици са живели в гори покрай реки и езера в цяла Австралия изключително дълго време. Едва сега сме усвоили техники за компютърни изображения, които ни позволяват да изучаваме характеристики на тяхната морфология, по-рано напълно непознати на науката“, палеонтолог.

Изследователите установили, че мозъкът на Дроморнис е много различен от този на съвременните птици. Според професора по палеонтология Тревър Уърт, те разчитали на добро зрение, но едва ли били много умни същества.

Dromornis Styrtoni е един вид екстремен еволюционен експеримент. Той имал масивен клюн и голям, но много необичаен череп. За да побере мускулите, които позволяваха на този голям клюн да се движи и функционира, черепът се е разтегнал и станал по-плосък, а мозъкът е сплескан и компресиран в много малко пространство „, обяснява ученият.

Австралийски изследователи отбелязват, че размерът на дромониса по време на съществуването на вида е намалял или се е увеличил в зависимост от изменението на климата и изобилието на хранителните запаси, а външно гигантските птици са изглеждали най-вероятно като съвременните пилета. „Все още не сме успели да намерим роднини на дроморнисите сред съвременните птици и голяма част от тяхната биология остава загадка“, заключи Уърт.

Дроморнис е род изчезнали птици от разред Anseriformes, които са живели в Австралия през миоценската ера. Птицата от този вид имала дълга шия и силно намалени къси крила, което не позволявало летене.

Дроморнис не бил много бърз, но имал мощни крака и голям клюн. С него птицата прекършвала стъблата на растенията и  си проправяла път през гъсталаците. Смята се, че видът е напълно изчезнал преди около 50-40 хиляди години.

предишна статия2021 г. може да е последната година, в която променяме часовника
следваща статияХронология на изгонените руски шпиони у нас и в Европа