крокодили, птици

Крокодилите и птиците може и да не изглеждат най-очевидните приятели, но учените твърдят, че находка на праисторическа вкаменелост в Румъния сочи, че в определен момент двата вида са могли да споделят гнезда.

През 2011 г. румънският палеонтолог Матияс Времир е открил вкаменени яйца и фрагменти от яйчени черупки, датиращи от около 68 милиона години, на брега на река в района Оарда де Джос в централна Румъния. Около 2 милиона години по-късно сухоземните динозаври са били унищожени от катастрофално събитие, вероятно вследствие на удар от астероид, който може би е предизвикал и масивна вулканична дейност.

Времир анализира находката с международен екип от изследователи, които установяват, че яйцата принадлежат на два вида птици, както и на два вида влечуги, предци на съвременните крокодили и гекони.

Екипът публикува заключенията си този месец в списанието Nature Scientific Reports, заявявайки, че находката е „уникална по отношение на вкаменелостите на гръбначни животни и представлява най-ранната информация за различни по вид животни, които имат една и съща гнездова зона“.

Изследователите са открили 13 цели яйца, заедно с хиляди фрагменти от яйчени черупки, включително тези на крокодили.

Времир каза, че много подобни вкаменелости все още могат да бъдат изкопани.

„Птичите яйца са с размери 2,5 на 4 сантиметра, а яйцата на крокодилите са малко по-малки от топка за пинг-понг“, каза Времир за АФП, добавяйки, че самите влечуги са достигали между 1 и 2,5 метра.

„Тази находка не е просто интересна купчина камъни, а всъщност представлява история, в която все още има много тайни, които предстои да бъдат открити“, каза той.

предишна статияОткрита липсваща страница реши „загадка“ на Айнщайн
следваща статияВремето се пооправя, валежите намаляват