Начало Коментар Хронология на изгонените руски шпиони у нас и в Европа

Хронология на изгонените руски шпиони у нас и в Европа

4799
руския шпионаж

Хронологията на изгонването на на руския шпионаж у нас започва от 2019 г. Оттогава до сега са няколко случаите, при които Външно министерство обявява за “персона нон грата” дипломати от руското посолство в София.  При всеки шпионски случай главният прокурор на републиката излиза с данни, че в рамките на досъдебно производство има достатъчно събрани сведения, че въпросният дипломат е събирал нелегламентирано информация. Разбира се, говорим за представляваща държавна тайна информация, която няма нищо общо с легитимната дейност на акредитираните представители на Руската федерация в България. Всички, уличени в шпионаж руски разведки позорно са изгонени от територията на републиката ни.

Офицерите Зинкин и Рибкин „персона нон грата“

Офицерите от Службата за външно разузнаване на Русия Зинкин и Рибкин са обявени за „персона нон грата“, защото са купували документи с гриф „NATO Secret“ от задържаната миналата седмица българска шпионска група. Задържани по случая баха шестима висши държавни служители на винистерството на отбраната и парламента. Единият оттях е направил самопризнания и е освободен срещу парична гаранция под домашен арест. Другите пет къртици са с постоянна мярка задържане под стража.  Според запознати този гриф е трети по секретност и предпоследен в класификацията на степените на секретност в Североатлантическия пакт. Справка на дипломатическите служители в руското посолство показва, че Максим Рибкин е първи секретар към Посолството на Русия в София. Колегата му Александър Зинкин е втори секретар към Посолството. Съпругите им също са упоменати в дипломатическата листа и имената им са съответно Елена Зинкина и Евгения Сафронова.

Началото на обезглавяването на руския шпионаж у нас

Началото на обезглавяването на руския шпионаж у нас започна на 10 септември 2019 г. Тогава Специализираната прокуратура повдигна обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов. В обвинителния акт като обвиняеми бяха привлечени бившия генерал от КГБ Леонид Решетников. Съдът наложи на него и на руския бизнесмен Константин Малофеев забрана да влизат у нас за 10 години.

Първият секретар на руското посолство у нас стана “персона нон грата”

В края на октомври 2019 г. прокуратурата обяви, че е повдигнато разследване и срещу първия секретар в посолството на Русия Владимир Русяев. Наказателното дело срещу него е спряно заради дипломатическия му имунитет, но дипломатът бе обявен за  „персона нон грата“. С първия възможен полет  той отлетя от София за Москва.

Изборите и енергетиката ни са цел на руския шпионаж

В края на януари 2020 г. София изгони двама руски дипломати. Поводът е, че нашето разузнаване събра доказателства срещу тях, че извършват шпионска дейност. Техен таргет са били предстоящите избори. Руските разведки са събирали секретна информация в сферата на българската енергетика. Дмитрий Михайлович Ярошенко – първи секретар в посолството и Александър Александрович Хватов – служител в търговското представителство отлетяха с еднопосочен билет от София за Москва.

Нагло дублиране на нелегални двойници в ГРАО

На 24 септември 2020 г. двама служители на руското посолство в България, уличени в шпионаж, бяха прокудени от България. Срещу тях бяха събрани доказателства на ниво досъдебно производство, че е в периода от 2016 г. до септемви 2020г. са извършвали разузнавателна дейност. Те са събирали данни в областта на модернизация на българската армия и поддръжката на военната техника. Търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков са изпъдени от България. Сергей Николашин е изградил нелегали-двойници в базата данни ГРАО. Това е особено нагъл случай на шпионска дейност, коментират разследващите.

Военният аташе става “персона нон грата”

На 18 декември 2020 г. България обявява за „персона нон грата“ военния аташе на Русия в София Василий Сазанович. Поводът е уличаване  на акредитирания дипломат в шпионска дейност. Той незабавно е експулсиран от страната ни с еднопосочен билет за Русия.

Масова експулсация на руския шпионаж по света

Поредицата от експулсирани руски шпиони, опериращи под прикритието на дипломати, се случва не само от България. Разбира се, те са важна брънка от цялостния процес на прочистване на територията на Свободния свят от руски къртици, настояват наши разузнавачи.

В периода 2018-2020 г. от различни европейски държави са прокудени десетки руски дипломати. Всички те са уличени да извършват шпионска дейност в съответните страни. Хронологията на тази враждебна дейност на Запада е болезнена за Русия и нейната дипломация.

Тереза Мей изгони  23 руски шпиони през 2018 г.

На 14 март 2018 г. тогавашният премиер Тереза Мей изгони общо 23 руски дипломати от Великобритания. Поводът – всички те бяха уличени в дейност, която доказва, че са „необявени офицери от руското разузнаване“. Скандалът избухна, когато Русия нападна Великобритания, че е съпричастна към опита за отравяне на бившия кадрови служител на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

САЩ прокуди 60 дипломати заради шпионаж

На 26 март 2018 г. 20 европейски държави, а също САЩ, Канада и Австралия заявиха, че ще прокудят от териториите си  десетки руски дипломати. Тези мерки бяха предприети като акт на подкрепа за Великобритания по случая „Скрипал“. САЩ наведнъж изгониха 60 руски дипломати, заподозрени в извършването на шпионаж на територията на щатите.

Гърция изпъди двама руски шпиони

На 6 юли 2018 г. гръцките власти уведомиха Русия, че са взели решение да прокудят двама руски дипломати заради шпионаж. Южната ни съседка забрани влизането в Гърция на други двама руски дипломати като част от същата санкция към Русия.

Словакия прогони руския военен аташе

На 22 ноември 2018 г. беше изгонен дипломат от руското посолство, заемащ поста военен аташе в Словакия. Служителят на Москва беше заподозрян в шпионска дейност. Срещу него бяха събрани улики за събиране на секретна информация срещу Словакия и НАТО.

Швеция изпъди руска разведка

На 13 март 2019 г. шведското Външно министерство поиска един от служителите на руската дипломатическа мисия незабавно да напусне страната. Поводът – засечени контакти на руския дипломат с гражданин на Швеция, задържан  по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Полша прогони руски дипломат

През март 2019 г.  Полша изгони руския вицеконсул в Познан. Според полските служби за вътрешна сигурност руснакът се е занимавал с шпионаж, а не с дейности, характерни на дипломатическия му статут. Това стана известно едва на 16 април същата година, когато Русия обяви вицеконсула на Полша в Иркутск Камил Лешняк за “персона нон грата”.

Украйна изгони руския консул

На 13 август 2019 г. Украйна обяви за “персона нон грата” дипломат в руското генерално консулство във Лвов. Руският служител бе уличен „в дейности, несъвместими със статута на консулски служител“. Същия ден Москва отвърна на удара като изгони служител на Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург.

Германия пропъди руски служители в посолството

На 4 декември 2019 г. германското Външно министерство обяви за “персона нон грата” двама служители на руското посолство в страната.   Причината бе развоя на разследването на Главна прокуратура в Германия на убийството на гражданина на Грузия. Зелимхан Хангошвили бе убит в Берлин на 23 август. Като заподозрян по случая бе задържан руснак.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков атакува като неоснователни подозренията, че Руската федерация може да бъде замесена в това престъпление. На 12 декември Москва отвърна на удара, като изгони двама служители на германската дипломатическа мисия.

Чехия изгони високопоставени руснаци заради отровния рицин

На 5 юни 2020 г. министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш обяви за “персона нон грата” и.д. ръководителят на „Россотрудничество“ в Прага Андрей Кончаков и подчиненя му Рибаков. Поводът бе скандалът, избухнал в края на април около предполагаемото транспортиране на отровния рицин до Прага. Той бе предназначен за местни политици, участвали в демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев. След продължително щателно разследване се доказа, че слуховете са измислени, но но Чехия не отмени решението си. На 15 юни Москва отговори на атаката, като изгони от Русия двама служители на Чешкото посолство.

Словакия прокуди дипломати заради измами с визи

На 6 август 2020 г. словашките власти изгониха руски дипломати.  Говорителят на словашкото Министерство на външните работи Юрай Томаги не назова имената на политиците, но конкретизира, че срещу тях има събрани сведения за доказани „злоупотреби с визи, издадени от Генералното консулство на Словакия в Санкт Петербург“. Той уточни, че в резултат на визовото престъпление „е извършено тежко криминално деяние на територията на друга държава – членка на НАТО и Европейския съюз“. На 31 август руското Външно министерство отвърна реципрочно и излезе с постановление за експулсиране на трима служители на Словашкото посолство в Москва.

Норвегия прокуди руския търговски аташе

На 19 август 2020 г. норвежкото Външно министерство изгони руски дипломат от територията на кралството. Според норвежките медии това бе Александър Стеколщиков, служител на Търговската мисия на Русия в Норвегия. Поводът е, че той е бил в контакт с местен жител, който е уличен в шпионаж и предаване на секретна информация на чужда държава.  На 28 август руското Външно министерство обяви експулсирането на един висш дипломат на норвежкото посолство в Русия.

Австрия изгони дипломат заради индустриален шпионаж

На 24 август 2020 г.  австрийското Външно министерство експулсира руски дипломат. Служителят на Руската федерация е заподозрян в индустриален шпионаж. Същият ден Кремъл обяви дипломат на австрийското посолство за “персона нон грата”.

Над 250 руски дипломати са изгонени за 2 г. от света

Статистиката показва, че над 250 руски дипломатически представители са изгонени със специални укази ва различните държави по света за 2 години. Събирането на нерегламентирана секретна информация за различните национални обекти със суверенна цел е престъпление според законодателството на всяка една страна по света. Заради дипломатическия си имунитет руските шпиони не могат да бъдат съдени по закон, но могат да бъдат прокудени.

Кариерната смърт на дипломата

Обяваването на дипломат за „персона нон грата“ всъщност води до неговата кариерна смърт. „Защото името на разузнавача е осветлено и той е нежелан дипломатически представител в нито една държава по света“, казват познавачи на дипломатическия занаят. Тежък и непосилен е шамарът за Руската федерация да подменя постоянно дипломатите си по места заради разкриването на нереграментираната им дейност. Време е вече руските разведки да заиграят по правилата на дипломацията. Видно е, че местните разузнавания дишат във връта на всеки руски дипломат, за да научат най-сетне братушките да „дипломатстват“ по правилата.

предишна статияНай-голямата праисторическа птица имала голям череп и малък мозък
следваща статияМаксималните температури днес достигат до 16°