Начало Водещи Рибата трион е застрашена от изчезване

Рибата трион е застрашена от изчезване

1215
Рибата трион

Рибите трион принадлежат към семейство хрущялни риби, близки до скатовете. Имат особена външност, но най-голямо впечатление прави тяхната дълга муцуна със зъбци от двете страни, напомняща трион.

Някога разновидности на рибата трион са се срещали по крайбрежието на 90 държави. Сега се смята, че животните са изчезнали в повече от половината от тях.

Те изчезват поради загуба на местообитания и заплитане в риболовните мрежи, казаха експерти.

Техните „триони“, които са се развили, за да усещат и атакуват плячката, сега са се превърнали в техен огромен недостатък, защото ги прави уязвими и лесно уловими.

„Чрез тежкото положение на този вид доказваме изчезването на широко разпространени морски риби, които са били изгонени или са станали обект на прекомерен риболов“,

каза проф. Ник Дълви от Университета Саймън Фрейзър (SFU) в Британска Колумбия, Канада.

По-рано широко разпространени, рибите трион се смятат за изчезнали в 55 държави, се казва в изследването на Дълви.

Списъкът на страните, в които е изчезнала рибата трион са Китай, Ирак, Хаити, Япония, Тимор-Лешти, Ел Салвадор, Тайван, Джибути и Бруней.

САЩ и Австралия изглежда са последните „убежища” за вида, където рибите с триони са по-добре защитени.

Изследването, публикувано в Science Advances, също така идентифицира осем държави, при които спешните действия могат да допринесат значително за спасяването на вида. Това са Куба, Танзания, Колумбия, Мадагаскар, Панама, Бразилия, Мексико и Шри Ланка.

предишна статияКакво не знаем за арабската кухня
следваща статия2021 г. може да е последната година, в която променяме часовника