МКС, Международна космическа станция

Космическият кораб „Союз МС-14” с хуманоидния робот Фьодор на борда не не успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС) в планирания час, съобщава РИА Новости.

Корабът е стигнал на не по-малко от 100 метра до космическата станция, зависнал е, след което се е отдалечил на разстояние 102 метра.

Според експерти, причината е неизправност в системата на стиковане с кораба „Курс”.

В момента „Союз” се намира на безопасно разстояние от станцията.

Ракетата-носител „Союз-2.1а” с кораба „Союз М-14” излетя от Байконур на 22 август. Това е първото изстрелване на новата ракета, която ще замени „Союз-ФГ”.

Това е първият за последните 30 години полет на управляем кораб без екипаж. Единственият „космонавт” на борда е хуманоидният робот Фьодор, който трябваше да остане 14 дни на международната космическа станция.

САЩ бяха предупредили за възможни проблеми при скачването.

От НАСА съобщиха, че корабът не разполага със система за дистанционно управление. Това означава, че в случай, че автоматичната система не се включи и корабът не може да се скачи със станцията, космонавтите от МКС не биха могли да скачат „Союз” ръчно.

Роботът Фьодор също не може да поеме управлението, тъй като в програмата му са заложени ограничения за работа вътре в космическия кораб.

Според НАСА, следващият опит за скачане на „Союз М-14” с международната космическа станция е възможен не по-рано от понеделник.

предишна статияКирстен Дънст: Щях да замразя яйцеклетките си
следваща статияБирата в кенчета – все по-предпочитана от българите