Начало Водещи Започва учението на НАТО „Северен отговор“

Започва учението на НАТО „Северен отговор“

74
НАТО учение
Снимка: nato.int

Начинът, по който НАТО провежда своето учение „Северен отговор“ в Арктическия регион, през двойнегодишната поредица, започва днес.

Този път учението на НАТО има ново разпределение на местопровеждане в Норвегия, Финландия и Швеция – предишните издания ето само в Норвегия и със заглавие „Студен отговор“, съобщава БНР.

Упражнението включва над 20 000 войници от 13 страни на сушата, над 50 военни кораба, включително подводници и авианосци, водни средства на морето и над 110 военни самолети във въздуха. Продължителността на учението е до 14 март и неговата цел е да демонстрира способностите и силите за защита на северната граница на Алианса. През един ден на учението ще присъства и новоизбраният президент на Финландия, Александър Стуб, който коментира, че страната „се изправя пред нова епоха“, след като се присъедини към отбранителния съюз през април миналата година.

Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия от всички членки на НАТО – над 1300 километра.

Учението „Северен отговор“ е част от голямото учение на НАТО „Стъпка защитник“ по време на Студената война, което се провежда между януари и юни в линията Германия-Полша-Балтийско море. Русия е уведомена за учението, но не е поканена да наблюдава.

Прочетете още международни новини тук.

предишна статияЧестит трети март! А знаем ли наистина какво празнуваме?
следваща статияИздигнаха трибагреника с военен ритуал на паметника на Незнайния воин