Начало Водещи Честит трети март! А знаем ли наистина какво празнуваме?

Честит трети март! А знаем ли наистина какво празнуваме?

254
знаме, герб, България, флаг

Днес се отбелязва Трети март, денят, когато България се освободи от османско владичество. Важно събитие в нашата история, което трябва да почитаме. Но дали трябва да бъде най-големият празник за нас?

На тази дата през 1878 година се подписва Санстефанският договор, който бележи края на Руско-турската война. Въпреки че този договор представлява началото на нов етап за България, дали Русия искаше наистина наше благо или просто манипулираше за своите интереси?

Какво всъщност е станало на Трети март?

Договорът предвижда създаването на васална държава България и деленето й според желанията на големите сили. Българите често почитат Русия като освободител, но дали истината е толкова розова?

Според историята, Русия искаше да установи контрол в региона като подготовка за бъдещи действия. Много българи почитат Русия за освобождението, но не трябва ли да прегледаме по-критично тази гледна точка?

Санстефанският договор се оказва неизпълним, заради други споразумения с Австро-Унгария. Така Русия си покрива истинските цели и България остава разделена.

Въпреки значението на Трети март, трябва да си припомним, че истинската българска смелост е проявена по-късно – съединението и обявяването на независимост. Тези събития показват истинската ни воля и величие.

Трети март е официален празник от 1888 година

Временно забравен след 1944 година, датата става отново празник през 1991 година. Въпреки това, има различни мнения за значението й в българската история.

Нека не забравяме, че истинските ни национални герои са тези, които са действали за нашето бъдеще, не само за момента. Времето е да се съобразим с тези истини и да почитаме настоящето, като погледнем към бъдещето с отворени очи.

Честит празник, българи!

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПовече слънце и по-малко дъжд
следваща статияЗапочва учението на НАТО „Северен отговор“