Българският консуматор на бира става все по-взискателен, отчете в интервю Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите в България.

„Ето защо качеството на нашата бира, независимо дали е от високия сегмент като цени или от по-достъпния, винаги е високо. В тази връзка съм удовлетворена да съобщя, че 85% от българите одобряват работата на пивоварната индустрия у нас“.

Според Радомирова една от причините да се уважава българската пивоварна индустрия в Европа е поради факта,че нашите пивовари са едни от малкото на Стария континент, които имат висше образование със степен инженер-технолог, придобита от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Въпреки тези добри постижения зад граница, пивоварите стават все по-предпазливи в прогнозите за бирения пазар през тази година. Засега дъждовното лято и по-слабият туристически поток вече доведоха до 4-5 % спад в продажбите на бира. Ако тези тенденции не се променят през целия пиков за бирата летен сезон, очакванията за пазарните резултати към края на 2019 г. не са оптимистични.

За 2018 г. консумацията на бира на глава от населението у нас е 75 литра. Твърдо се запазва и тенденцията за увеличаване дела на продажбите в кенове и намаляване на дела на пластмасовите бутилки.

Финансовите отчети на членовете на пивоварите за 2018 г. показват, че внесените от тях към фиска акцизи и ДДС са почти 130 милиона лева. Капиталовите инвестиции през миналата година са 46 млн. лева, а за първите 6 месеца на тази година вложенията в дълготрайни материални активи вече надхвърлят 21 милиона лева.

В началото на лятото 55% от българите над 18 г. пият бира поне веднъж седмично. 60% от определят пивото като най-подходящото за тях питие, а 44% считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот.

Най-големите любители на пивото са мъжете на възраст 40-49 години, които пият бира 10-11 пъти месечно. При дамите най-активните почитатели на пивото са в същата възрастова група, но те консумират пенливата напитка 6 пъти в месеца.

За поредна година най-често бирени наздравици се вдигат в Монтана – поне 13 пъти месечно и почти толкова в Русе. Дамите от Монтана остават най-верните фенове на пивото и поне 10 пъти в месеца си пийват биричка.

„Резултатите са добри. Слава Богу нямаме някакви сериозни проблеми. Винаги сме вярвали, че дори и да има, единственият начин за решаването е диалогът с държавните институции, защото е изключително важно да имаме една предвидима регулаторна среда“,отбеляза Радомирова.

Очакванията на Ивана Радомирова са тази година секторът в най-добрия случай да завърши на нивата на миналата или с известен спад заради дъждовното лято и слабия туристически сезон. Според нея ще продължи тенденцията да намалява дела на бирите, продавани в пластмасови бутилки и да продължи тенденцията на масова продажба в кенчета и в стъклени шишета. „Очаквам, че ще продължат интересните инициативи на компаниите, свързани с намаляването на екологичния отпечатък на индустрията“.

предишна статия„Союз МС-14” не успя да се скачи с Международната космическа станция
следваща статияБен Афлек и Дженифър Гарнър: Имаме специални отношения след развода