Начало Свят Европа под заплаха от катастрофални явления заради климата

Европа под заплаха от катастрофални явления заради климата

69
река Дунав, засушаване

Европа се превърна в най-бързо затоплящият се континент в света, като този факт може да доведе до сериозни проблеми за жителите й, които не са готови за това. Екстремните горещини, горските пожари и наводненията са основните заплахи, които угрожават населението, показва доклад на Европейската агенция за околна среда.

Последиците от изменението на климата се усилват, а Европейският съюз е неподготвен за борба с екстремните горещини, горските пожари и наводненията. Това се посочва ясно в доклада, който указва, че рисковете от климатичните промени нарастват по-бързо, отколкото обществата ни могат да се ги преодолеят.

Оценка на риска от климатичните промени показва, че различни сектори – от обществената инфраструктура и финансите до здравето и околната среда – са застрашени и са изложени на по-големи опасности, отколкото се мислеше досега.

„Европа е най-бързо затоплящият се континент в света“, подчертава докладът.

Според експертите, горещините стават все по-чести, а моделите на валежите се променят. Забелязва се увеличаване на проливните дъждове и катастрофални наводнения в различни региони. Въздействието на засушаването и повишаването на температурите не само засяга селскостопанските култури в Южна Европа, но и представлява заплаха за централноевропейските държави.

Топлината може да навреди на преноса на енергия, като влияе на електропроводите, а засушаванията могат да окажат въздействие върху производството на енергия в атомните електроцентрали. Наводненията също могат да засегнат системите за производство на енергия в региона.

Горещините се отразяват и на преждевременната смъртност, като излагат значителна част от населението на топлинен стрес, особено в южните райони на ЕС. През лятото на 2022 г. между 60 000 и 70 000 случая на преждевременна смърт в Европа са били свързани с високите температури, споменава докладът.

Ситуацията става толкова сериозна, че вече в Южна Европа комарите могат да носят болести, които преди се асоциираха с тропическите райони.

Авторите на доклада предупреждават, че ако не се предприемат действия още сега, климатичните рискове могат да достигнат критични равнища, като стотици хиляди хора могат да загинат от горещините, а загубите от наводненията в крайбрежните райони могат да превишат 1 трлн. евро годишно.

Мерките за адаптация и превенция играят ключова роля в ограничаването на отрицателните ефекти от климатичните промени. ЕС и държавите-членки трябва да си сътрудничат за борба с климатичните рискове, както и за изграждане на по-устойчиво бъдеще.

Лидерите в Европа трябва да разработят нови стратегии за преодоляване на климатичните предизвикателства, допълва агенцията. Температурите продължават да се повишават с два пъти по-бърз темп от средните за света, а липсата на действия може да доведе до сериозни последици.

Очаква се Европейската комисия да обяви стратегия за повишаване на готовността на блока за приспособяване към измененията в климата.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПрезидентът на Ирландия разкритикува "пропагандната кампания" срещу ООН за ивицата Газа
следваща статияСлед побоя в София: спусъкът с „Мигранти вън!“