Начало Свят САЩ спряха доставка на оръжия за Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ спряха доставка на оръжия за Израел (ОБНОВЕНА)

44
Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА

Според министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, президентът Джо Байдън е установил задържане на доставката на боеприпаси за Израел поради потенциалната офанзива в Рафах, която трябва да защитава цивилните. Според него няма окончателно решение относно тази доставка.

Израелските военни отвориха отново пропускателния пункт „Керем Шалом“ в Газа, но ООН заяви, че все още няма хуманитарна помощ за района. Събитията в Рафах и реакциите на международно ниво са основна тема в западния печат.

Също така, ръководството на ООН и ЕС предупреждава, че израелските зони, обявени като безопасни, са неподходящи за разселени палестинци, като условията там са потресаващи.

В рафаховата болница пък липсва оборудване и персонал, а принудителното разселване на цивилните е в нарушение на международното хуманитарно право, според ООН.

САЩ се противопоставят на голяма военна операция в Рафах и подчертават, че все още има възможност за споразумение, въпреки започналата операция.

Според американски източници, президентът Джо Байдън е спрял доставката на оръжие за Израел поради действията в Рафах. ЕС също настоява за възстановяване на финансирането на агенцията на ООН, като се опасява за глада сред цивилните в Газа.

Все пак, израелското управление настоява за ограничаване на огънята и не приема предложенията за споразумение с „Хамас“.

И накрая, ООН и ЕС настояват, че условията в Газа са критични и се нуждаят от спешна помощ.