Начало Новини Президентът на Ирландия разкритикува "пропагандната кампания" срещу ООН за ивицата Газа

Президентът на Ирландия разкритикува "пропагандната кампания" срещу ООН за ивицата Газа

64
Президентът на Ирландия разкритикува "пропагандната кампания" срещу ООН за ивицата Газа

Президентът на Ирландия Майкъл Хигинс остро осъди днес  „пропагандната кампания“ срещу ООН във връзка с ивицата Газа и нарече това „скандална пародия“, предаде ДПА.

Хигинс призова другите страни да последват примера на Ирландия и да увеличат финансирането на помощта за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА).

Ирландия обеща 20 млн. евро (22 млн. долара) допълнителна подкрепа за УНРВА, след като няколко държави, включително Великобритания, спряха временно финансирането на агенцията, докато се води разследване след появилите се през януари обвинения на Израел, че 12 нейни служители са участвали в нападенията на 7 октомври, извършени от палестинското ислямистко движение „Хамас“.

По думите на президента на Ирландия всяка страна трябва да направи „всичко по силите си“, за да се избегне най-тежката хуманитарна катастрофа в ивицата Газа.

„Ситуацията, на която ставаме свидетели в ивицата Газа, е такава, че световната общественост не бива да се разсейва или да отклонява погледа си“, се казва в изявлението на Хигинс.

„Това е въпрос на живот и смърт. Блокирането на храните и помощите трябва незабавно да бъде прекратено“, заяви президентът на Ирландия.

„Трябва да се осигурят жизненоважни лекарства и източници на енергия за това, което е останало от болниците в ивицата Газа“, добави той.

Хигинс също така призова страните членки на ООН да „обърнат внимание“ на изявлението на ръководителя на УНРВА Филип Лазарини, че срещу агенцията му е имало „едва ли не кампания“.

„Започването на пропагандна кампания срещу ООН е скандална пародия на почти героичните усилия на всички, които участват на фронтовата линия в ивицата Газа – медицинския персонал, работещите за осигуряване на храни и помощи в най-тежките условия, както и другите отдадени на професията си служители на УНРВА, които загубиха повече от 160 свои колеги“, заключи президентът на Ирландия.