За поредна година изпращаме SMS-и и събираме капачки за лечение на деца и закупуване на необходимото болнично оборудване. Това говори добре за намеренията ни, но показва и друга наша черта – наивност.  От нея се възползват съмнителни фондации и политически ПР-и, които трупат средства и реноме на гърба на човешката добродетел. Междувременно Здравната каса събира ли събира от всеки работещ човек, който плаща здравни осигуровки.

Измамниците

Нека си припомним фалшивата фондация „Хелп Карма“ и разследването на bTV, според което за заплатите на служителите в нея (общо пет човека) само една година е платена сумата от 175 хиляди лева. Това са парите на дарители. Тази сума е трябвало да помогне на деца. За тяхното здраве е. Вместо това парите се харчат от хора, лишени от морал, за пътувания, развлечения и др.

От тази сума най-голям дял е за IT специалиста на „Хелп Карма“. За два месеца той получава около 50 000 лв. Или средно по 25 000 лв. на месец. Доходите му рязко падат от началото на 2021 г. От тогава до средата на декември той е получил едва 20 000 лв.

Година и два месеца след разследването на bTV собственикът на платформата „Хелп Карма“ Константин Кръстев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване, а прокуратурата продължава да разследва.

Наложен е запор по закона за мерките срещу изпирането на пари на суми в общ размер на 8,6 млн. лева. Хората, които имат кампании в платформата, не знаят какво се случва със събраните пари. Има хора, които успяват по лесния, макар и нечестен начин. И това не е единствен случаи.

Колко и как събра „Българската Коледа“?

Българската Коледа

Тази година президентската инициатива събра близо два милиона и половина лева. Кампанията се провежда за деветнадесети път. И е все така пищна и медийно отразена. Тоалети, снимки, усмивки и буржоазна фалшива загриженост. Показност. Вероятно инициативата все пак помага на някого. Искрено се надявам да е така. Но съм убедена, че тя е в полза най-вече на имиджа на участващите в нея.

Преди дни активистката от „Системата ни убива“ и участник в протестите на майките на деца с увреждания Аделина Банакиева нарече „Българската Коледа“ институционална просия.

Моля ви, не участвайте в тази институционална просия, или ако щете институционален рекет, наречена “Българската Коледа”!

Под патронажа на Президента! Президента ни кара да даряваме, защото Държавата я няма!

Да даряваме за спасението на децата ни бе…

Това за което се събират пари от едни звезди на бг музиката, това за което едни люде,в дрехи за хиляди, ви призовават да пускате SMS е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата!

Децата на България трябва да бъдат лекувани с парите, които внасяме като осигуровки и данъци, а не да отиват в нечии чекмеджета, а ние да даряваме.

Децата на България имат нужда от целогодишно обгрижване, а не да събираме капачки за детски линейки!

Децата на България не могат да бъдат лекувани чрез дарители!

Има стотици начини да дарите лично, не поощрявайте просията чрез SMS, децата ни не заслужават това“, пише тя.

Други събират капачки

Благодарение на търпението и инатът им беше закупена първата детска неонатална линейка у нас. Тя ще се грижи за най-малките пациенти от пет области в Южна България.

За да се случи това са събрани и рециклирани над 600 тона капачки.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ продължава. А следващата й цел е всички областни градове в страната, които имат неонатологии или отделения по Неонатология да имат необходимата линейка.

Голямо събиране ще падне, но си заслужава. Като няма държава, поне има общност, която я е грижа. Това вдъхва оптимизъм.

Капачки за бъдеще

С какво разполага Здравната каса?

През 2019 г. бюджетът на НЗОК е 5,2 млрд. лв.

През 2020 г. бюджетът на НЗОК е 4,7млрд. лв.

През 2021 г. бюджетът на НЗОК е 5,084 млрд. лв.

Какво са тук двата милиона и половина на „Българката Коледа“ и целият шум и блясък покрай тях?

За 2022 г. бюджетът ще е ясен чак края на март. Предполага се, че ще е около 5 млрд. дори и повече, предвид пандемията. По закон, ако няма приет бюджет в началото на годината, държавата функционира с 1/12 от действащия всеки месец.

Какво стана с Националната детска болница?

От пет години нищо не се случва. Уж нямало място, уж нямало разрешително, уж нямало пари… Има. Желание няма.

От къде намират разрешително никнещите като гъби нови сгради в столицата? Значи частно може, но държавно – не. Отново става дума за облага. Само че не могат да се разберат кой да облажи. И няма насита като се услади, явно.

Срамно е да лекуваме децата си с SMS-и, с кампании и сърцераздирателни снимки, от които трябва да направим избора на кое от тях да дарим, кое да е живее. Като на кастинг за живот. Кои сме ние, че да правим този избор?  Такъв вид кампании са присъщи на изостаналите страни, каквато България не е. Да, малко по-сиромашки го даваме, но не сме изостанали. В нито една цивилизована държава няма подобно нещо. Разходите за него трябва да поема Здравната каса.

В НЗОК се събират достатъчно пари. Проблемът с адекватното здравеопазване не е свързан с недоимък, а с това – кой ще се облажи от парите в системата.

Материалът е от debati.bg

предишна статияПравителството ще бъде атакувано както от ГЕРБ, така и от гражданското общество
следваща статияЕдна от зодиите днес ще преуспее с помощта на нови съюзници