4-ият Фестивал на българското кино в Прага започва днес и ще продължи до неделя включително. Организатори са посолството на страната ни в Чехия и Българският културен институт.

Фестивалът ще се проведе между 17 и 20 март. Във връзка с военната агресия в Украйна, заради която много хора са избягали зад граница от Културният ни институт в чешката столица обявиха, че бежанците от Украйна са добре дошли при свободен вход на прожекциите от програмата на фестивала.

След като заради Covid пандемията последните две фестивални издания преминаха изцяло онлайн, тази година съвременното българско игрално кино отново ще има среща с публиката в емблематичното пражко кино „Луцeрна“. По традиция фестивалът ще срещне зрителите със знакови лица от българското кино. Официални гости на събитието ще бъдат Васил Банов и Малин Кръстев и режисьорът Ивайло Пенчев.

Кои са филмите?

От 17 до 20 март в двата салона на киното ще бъдат представени три от най-нашумелите и актуални комедии от родния киноафиш – фаворитите на българската публика „Като за последно“ и „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев, както и най-касовото родно заглавие на изминалата година „Голата истина за група „Жигули“, режисирано от Виктор Божинов.

В „Като за последно“ играе номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова, която публикува специален поздрав и видеопокана към зрителите.

Подчертано комедийната селекция ще бъде допълнена от трагикомедията „Бащата“ на успешния тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Преди три години те грабнаха най-високото отличие „Кристален глобус“ на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Изброените родни творци са добре познати на пражката публика. През годините бяха сред специалните гости на Фестивала на българското кино и имаха възможност да представят на живо в кино „Луцерна“ своите предишни заглавия – „Летовници“, „Възвишение“, „Урок“ и „Слава“. Очаква се традиционните срещи с екипите на филмите от програмата да продължат.

През годините фестивалът на българското кино в Прага се утвърди като традиционно очаквана с интерес проява на календара на чешката столица. Родните заглавия се прожектират със субтитри на чешки и английски, което разширява диапазона на аудиторията.

 

предишна статияДамски гамбит: нежната страна на шаха
следваща статияГригор Димитров е на четвъртфинал на Индиън Уелс