шах

Шахът е стратегическа игра с древна история, която датира още от 3-6 век преди н.е. Тя се заражда в Източна Индия и постепенно бива модифицирана във вида, в която я познаваме и до днес. Освен елитен спорт и символ на интелигентност, логическо мислене и търпение, шахът развива стратегическото мислене и подход и уменията в играта са приложими и в много други аспекти от живота.

Това са само част от причините шахматистите да са сред най-уважаваните играчи в света. Макар и дълго време да се е смятал за мъжка игра и да се е практикувал основно от мъже, в днешно време спортът се радва и на много успешни представителки сред жените, които могат да се похвалят с върхови постижения. Ето и няколко от най-добрите шахматистки в света.

Юдит Полгар

Унгарската шахматистка Юдит (Джудит) Полгар е смятана за най-добрата състезателка по шахмат. Още на 11 години тя получава престижната награда Шахматен Оскар за жени, което я прави и най-младият носител на приза. Юдит получава званието гросмайстор през 1991г. През 2005г. тя поставя световен рекорд по най-висок коефициент ЕЛО сред жените. Този коефициент се прилага в шахмата и други бордови игри, като се изчислява по специален метод спрямо постиженията на играча. В момента Юдит Полгар е номер едно шахматист в Унгария, както и номер 1 сред жените в света.

Интересен факт е, че двете сестри на шахматистката също са сред най-добрите жени в шаха. Жужа (Сюзън) Полгар е гросмайстор в САЩ и световна шампионка, а София Полгар е международен майстор в Израел.

Дженифър Шахади

В света има само 39 жени шахматисти, които са получили титлата Гросмайстор от Световната шахматната федерация (ФИДЕ) и Дженифър Шахади е една от тях. Освен че е сред най-успешните шахматистки в света, Дженифър е писател, полу професионален покер играч, и поддръжник на жените в двете ментални дисциплини.

Шахади успява да завоюва два пъти титлата шампион по шахмат на САЩ при жените. През 2005г. издаде първата си книга, в която преплита историята си с тази на великите шампионки в играта – Chess Bitch: Women in the Ultimate Intellectual Sport. Тя е и съосновател на организация с нестопанска цел за обучение по шахмат. Също така е програмен директор на US Chess Women и е домакин на Grand Chess Tour.

шах

Мая Чибурданидзе

Грузинската шахматистка Мау Чибурданидзе е седмата жена световен шампион в света. Тя успява да задържи титлата цели четири пъти, като последната е през 1991г. Въпреки това Чибурданидзе остава в историята като една от най-добрите жени шахматисти в света. Грузинката постига невероятен успех като печели цели девет шахматни олимпиади.

Хоу Ифан

Китайската шахматистка Хоу Ифан е четирикратен носител на титлата Световен шампион за жени. Хоу се нарежда на второ място след Юдит Полгар в световната класация на най-добри жени в шахмата. Тя става най-младият гросмайстор в света както сред жените, така и сред мъжете. Към момента е и номер 1 жена шахматист в родината си Китай.

През 2011г. Хоу Ифан беше победена от българката Антоанета Стефанова в първенството за Европейска клубна купа.

Антоанета Стефанова

Накрая, но не на последно място, се нарежда българската шампионка в шахмата Антоанета Стефанова. Родена през 1979г. в София, Антоанета започва да играе шах от ранна възраст и бързо започва да записва постижения в играта. През 2002г. тя става първата и засега единствена българка, която достига до най-високото звание в шахмата, а именно гросмайстор при мъжете. Година по-късно заема и втората позиция при жените след Юдит Полгар в Световната шахматна ранглиста.

Освен множеството успехи и титли в шахмата, към днешна дата Антоанета Стефанова е и народен представител. От 2020г. е и член на Треньорската комисия към Световната шахматна федерация, както и на Женската и Атлетическата комисии. В това си качество, Антоанета защитава интересите на българските играчи по шахмат и се бори за развитието на спорта у нас. Според шахматистката подобна дисциплина трябва да бъде включена в образователната система, тъй като би имала цялостно благоприятно влияние върху подрастващите. Чрез шахмата се развиват умения като концентрация, комбинативно мислене, поемане на отговорност.

предишна статияДъжд и сняг в четвъртък, температурите между 4 и 9 градуса
следваща статияЗапочва 14-о издание на Фестивала на българското кино в Прага