За трета поредна година в Етнографския музей на открито „Етър” по празниците се представя възстановка на обичая Коледуване.

Пресъздаването на обичая изпълняват габровски ученици от Професионалната гимназия по туризъм, които се подготвят в Училище за коледари. Ръководител на училището е Павлина Дамянова, уредник в отдел „Духовна култура” в Етъра. Коледарите научават песни и благословии с елементи от Габровско и Балкана.

Атракцията предизвиква интереса на посетителите за поредна година. Днес десетки туристи от цялата страна бяха дошли, за да гледат обичая. Семейства споделиха, че са в етнографския комплекс, за да покажат на децата си, че традициите са живи.

Седем младежи преминаха, предвождани от станеника, с коледарски песни под звуците на гайда, с наричания и благословии за здраве и берекет по занаятчийските дюкяни, като бяха дарени от майсторите с плодове и краваи.

Коледуване

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен.

Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

 

предишна статияСамо спешно разпускане на ВСС ще спаси съдебната реформа
следваща статияХари, Меган и Андрю не бяха споменати в Рождественото послание на Елизабет II