Световна тема номер 1 – сагата с тенисиста Новак Джокович продължава. Днес жребият за основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, беше отложен с повече от час в очакване на решението на правителството на страната по казуса с Новак Джокович.

„Имахме закъснение“, потвърди говорител на Tennis Australia пред АФП, след като жребият за първия турнир от Големия шлем за годината, първоначално насрочен за 15:00 (04:00 GMT) в Мелбърн Парк, не се проведе. По-късно организаторите казаха, че ще започне в 16:15 ч., без да се дават повече подробности за отлагането.

Джокович все пак бе изтеглен да играе в първия кръг на Australian Open въпреки несигурността около визата му за пребиваване в страната.

Докато течеше жребият, премиерът на страната Скот Морисън заяви:

„Правителството все още не е взело решение за анулиране на визата на тенис суперзвездата Новак Джокович“, съобщи Морисън. Предишното изявление на министъра на имиграцията Алекс Хоук, който съобщи, че обмисля дали да отмени визата, „не се е променило“, допълни той.

Припомняме, че световният номер 1 Новак Джокович се стреми към 10-та титла в Мелбърн Парк и рекордна 21-ва победа от Големия шлем. Сърбинът, който е водач в схемата на Откритото първенство на Австралия, има неразбирателства с властите. Визата му беше анулирана, а той настанен в център за бежанци.

В понеделник Джокович спечели съдебно дело срещу властите, вследствие на което бе освободен от мигрантския лагер и започна тренировки. В момента се очаква решение на министъра по имиграционните въпроси. Все още не е ясно дали ще участва на турнира, или ще бъде депортиран.

Разследването на „Spiegel“

Германското издание „Spiegel“ публикува сензационно разкритие, според което сърбинът е представил фалшив тест за преболедуване от коронавирус.

Тестът за коронавирус на Джокович с номер 7371999, който е неговият аргумент да иска „медицинско изключение“ от правилото за недопускане на играчи без ваксинация, би следвало да е направен в 13,05 ч на 16 декември.  Дигиталната версия на сертификата, издаден от клиниката „Доктор Милан Иванович Батут“ в Белград, е била изследвана от дигитални специалисти, които твърдят, че резултатът от такъв тест е издаден с дигитална марка от 14,21 ч на 26 декември. Десет дни след датата, която сочи Джокович.

Адвокатите на сърбина са представили и резултата от втори, вече негативен тест, който е издаден на 22 декември от същата клиника.

„Spiegel“ също така представя и скрийншотове от дигиталното сканиране на QR кодовете на теста на Новак. И най-сериозната теза в твърдението на германската медия: Номерът на сертификата с позитивния резултат, за който хората на Джокович твърдят, че е от 16 декември, е 7371999 в сръбската база данни за ковид тестване. А този от 22-ри декември, който е негативен, е с … близо 50 000 по-малко като число. Тоест – той няма как да е направен след първия в такава хронология.

Противоречиви обяснения

Съгласно сръбските правила всеки, който има положителен тест за коронавирус, трябва да бъде 14 дни в самоизолация, освен ако в този период няма нов тест и той е отрицателен. Граничните власти в Австралия в момента разследват достоверността на подадения от Новак Джокович документ, в която се твърди, че той не е пътувал 14 дни преди пристигането си в Австралия. В социалните мрежи обаче има съобщения, че в този период той е бил в Испания.

Това разрази вълна от недоволство и дори сръбският премиер Ана Бърнабич призова Новак Джокович да даде обяснения за PCR-теста за коронавирус, и дали се се срещал с хора, включително и деца, докато е бил болен.

Новак Джокович публикува официален отговор на две от трите най-сериозни обвинения към него в Инстаграм профила си. В него той даде неясни обяснения относно това какво е трябвало и не трябвало да направи в периода докато е бил болен и обвини агента си в грешно подадената пред граничните власти на Австралия информация.

„На 14 декември бях на баскетболен мач в Белград, след който немалко хора дадоха положителни тестове за ковид. Аз нямах симптоми, направих си бърз антигенен тест, който на 16 декември бе отрицателен. В същия ден направих и PCR тест. На 17 декември бях на събитие в Белград, за да наградя деца, като преди това също дадох негативен антигенен тест. Едва след това събитие получих резултатите от PCR теста и той бе позитивен. На 18 декември бях на събитие с френското издание „Екип“ в Белград (фотосесия и интервю), а след това се изолирах за необходимия период у дома. Не исках да откажа публичната изява с хората от „Екип“, с които имам дългогодишни добри взаимоотношения. Сега осъзнавам, че е трябвало да я пренасроча“, са казва в изявлението

Джокович е невинен, всички са срещу него….

Въпреки множеството обективни и безпристрастни информации за решенията на австрийските власти по отношение на казуса с Новак Джокович проправителствените медии в Сърбия използват случая за политическо преследване и пропаганда. Това пише белградското издание „Данас“. В информацията се посочва, че най-агресивни в кампанията са таблоидите, които се контролират от обкръжението на президента Александър Вучич.

„Такъв бе и случаят с призива обществото ни да получи отговор на въпроса как е възможно Новак Джокович да има публични изяви на 17-ти декември, ден след като е получил положителен тест за коронавирус. Семейството му не даде отговор на този въпрос по време на официалната пресконференция, но това не попречи на дежурните критици в таблоидите веднага да обвинят „Данас“, че работи в полза на опозиционните лидери.

Междувременно семейството на Джокович го превърна в мъченик. Бащата на тенисиста Сърджан определи действията на Австралия като „политически“.

„Това няма нищо общо със спорта, това е политическа атака. Няколкостотин милиона души от Запада не могат да понесат, че Новак е най-добрият спортист в света. Като унижават Новак, те унижават Сърбия и сръбския народ“, каза Сърджан.

Той сравни сина си с Исус Христос и Спартак и дори го нарече „символ и лидер на свободния свят“. Според изказванията му, целият свят се е обърнал срещу сина му, а той не е виновен за нищо. Нито за това че евентуално е фалшифицирал PCR тест, нито за това че е подал грешна информация пред граничните власти на Австралия. А ако тестът му е бил действителен, защо е пътувал и се е срещал с хора, сред тях и деца, нарушавайки разпоредбите на собствената си страна.

Балканския полуостров е благодатна почва за теориите на конспирацията, нежеланието за ваксинация и омаловажаването на заплахата от вируса. Бунтарството е типично за хората от региона, които не могат да бъдат задължени да извършват нещо насила, убедени, че законът понякога може да бъде „заобиколен“.  Ако се съди по думите на бащата е лесно да се проследи на какво е научен синът му – всички други да са виновни, но не и той самият – черта, също силно характерна за балканските народи.

Колкото и титли, пари и полулярност да има Джокович, той показа, че е „балканец“, а за съжаление случаят ще остави перманентно петно върху образа и кариерата му.

Материалът е на debati.bg

предишна статияКак да разпознаем, че някой ни лъже?
следваща статияЗеленият чай помага срещу високо кръвно налягане