Решаващият компонент при идентифицирането на лъжа е установяването на базова познание за държанието на определен човек, когато той казва истината. Например наблюдение на това как лицето реагира при отговаряне на основни въпроси с ясни отговори като „Как се казваш“ и „Откъде си?“

Обърнете внимание на очите, забележете накъде отиват. Забележете как звучи гласът им и погледнете езика на тялото им. След като установите базова линия и искате да забележите лъжа, потърсете промени в поведението.

Забелязването на лъжи може да бъде трудно. Полиграфските тестове, така наречените „детектори на лъжата“, обикновено се основават на откриване на автономни реакции и се считат за ненадеждни. Ето защо психолозите използват изражения на лицето, език на тялото и лингвистика, за да помогнат за установяване на неистини.

Важно е да се отбележи обаче, че понякога тези знаци не са сигурни, тъй като в някои случаи, ако някой е нервен, гласът му може да се разтрепери, но това не означава, че лъже.

За какво да гледаме?

Очи

Може би сте чували тази тактика преди. Човек, който лъже, може или да гледа, или да погледне настрани в решаващ момент. Хората понякога гледат настрани, когато лъжат; този сигнал може да показва, че те движат очите си, за да се опитат да помислят какво да кажат по-нататък.

Но зяпането е също толкова важно като улика за лъжа. Същото проучване, споменато по-рано, направено от университета в Мичиган през 2015 г., установява, че хората, които лъжат, са по-склонни да се взират в другия човек, отколкото тези, които са честни.

Всъщност 70% от клиповете показват как хората лъжат и се взират директно в хората, които са излъгали. Все пак обаче базовата линия е критичен компонент, когато решавате какви са сигналите за лъжа на другия човек – след като имате базовата линия, изводът дали човекът лъже или не се взима по-лесно.

Това също помага да не се взираме прекомерно и излишно в нечии маниери.

Уста

Знак за лъжа може да бъде свиване на устните до момента, в който те вече не се виждат. Това може да означава, че лицето крие факти или емоции.

Изследванията също така установяват, че хората, които лъжат, са по-склонни да стиснат устни, когато им задават чувствителни въпроси. Свиването на устни може също да означава, че някой не иска да участва в разговора.

Това е инстинктивен рефлекс, който показва, че човек не иска да говори. Често също така лъжците автоматично поставят ръцете си върху устата си.

Когато не казвате истината, вие инстинктивно искате да прикриете източника на лъжата – устата. Все пак това няма да се случи по очевиден начин, хората ще се опитат да го прикрият, чешейки носа си например, тъй като това върши същата работа, но все пак е действие, което изглежда обосновано.

Цвят на лицето

Пребледняването също може да бъде знак за лъжа.

Изпотяване/Сухота

Както споменахме по-рано, нервната система се задейства, когато човек лъже. Това може да накара лъжците да се изпотят в Т-зоната на лицето – челото, горната устна, около устата и брадичката.

От друга страна, сухотата в областта на устата и очите също може да алармира за лъжа. В тези случаи човекът може да мига повече от обикновено, да хапе или облизва устните си или да преглъща трудно.

Глас

Когато хората са нервни, мускулите, разположени в и около гласните струни, се стягат, което е инстинктивна реакция при стрес. Това може да доведе до висок тон на гласа. Може също да забележите треперене и други необичайни промени при гласа.

Следователно прочистването на гърлото е знак за опит за преодоляване на дискомфорта от стегнатите мускули, което може да сигнализира за нечестност. Освен това може да забележите внезапна промяна в силата на гласа.

Хората, които лъжат, са склонни да повишават тон.

Съдържание

Обърнете внимание на това, което се казва. Фрази като „честно“ или „искам да бъда честен с теб“ или „ето я истината“ могат да бъдат признаци, че лъжецът се опитва твърде много да убеди другия, че казва истината.

Освен това, когато някой продължава и продължава да говори, предоставяйки твърде много информация в изключителни подробности, има голяма вероятност той да не казва истината.

Лъжците са склонни да говорят много, надявайки се да накарат другите да им повярват с тяхната привидна откритост и общителност. И накрая, хората не са перфектни и повечето от нас не са естествено родени лъжци.

Така че понякога казваме истината, без да се замисляме. Опитайте се да забележите, ако човекът внезапно се прекъсне, докато говори, бързо прикривайки факта с лъжа.

Например „Загубих телефона си – исках да кажа, че телефонът ми е откраднат“.

предишна статияПредимно слънчево време днес
следваща статияСагата Джокович – всички други са виновни, но не и той самият