Хипертонията е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Според доклад на Global Burden of Disease (Глобална тежест на заболяванията), публикуван в „Lancet”, хипертонията е отговорна за 20% от всички смъртни случаи в света. Хората, които искат да намалят кръвното си налягане, трябва да променят начина си на живот. И много проучвания показват, че има редица напитки, които могат да помогнат в борбата с хипертонията. Сред тях е зеленият чай, чиято редовна консумация може да намали риска от развитие на хипертония с 65%, съобщи „Daily Express”.

Високото кръвно налягане води до развитие на много усложнения на сърдечно-съдовата система като инфаркт и инсулт. Кръвното налягане е силата, с която кръвта притиска стените на кръвоносните съдове, докато сърцето я изпомпва към цялото тяло. Когато налягането стане твърде високо, съществува риск от разкъсване на стената на артерията или образуване на кръвен съсирек. Според някои доклади, във Великобритания около 5 милиона души страдат от хипертония, без да са наясно с това.

Според Националната здравна служба на Обединеното кралство „хипертонията често може да бъде предотвратена чрез здравословно хранене, поддържане на здравословно тегло, редовни упражнения, избягване на алкохол и тютюнопушене“. По-рано учените стартираха няколко проучвания, за да разберат кои сортове чай могат да имат положителен ефект върху кръвното налягане, като два сорта са определени за особено полезни. Проучвания показват, че редовната консумация на тези напитки може значително да понижи стойностите на кръвното налягане при хора с хипертония и да намали с 65%риска от развитие на хипертония при онези, които все още нямат такава.

Зеленият чай и чаят улун са отлични източници на полифеноли – мощни антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с хипертонията. Проучване сред китайците установи, че редовната консумация на тези чайове може значително да намали риска от диагностициране на хипертония.

Коментирайки резултатите от това проучване, WebMD отбеляза: „Тези, които пиеха поне по половин чаша зелен чай или улун на ден в продължение на една година, имаха 46% по-нисък риск от развитие на хипертония, отколкото тези, които не са пили… . За тези хора, които пият повече от две и половина чаши зелен чай на ден, рискът от развитие на хипертония намалява с 65%.

Учените отбелязват, че консумацията дори на половин чаша чай на ден има забележим положителен ефект върху показанията на кръвното налягане.

Хората, които нямат навика да пият зелен чай, са изложени на по-голям риск от развитие на хипертония, отколкото тези, които го правят, отбелязаха медиците. Учените са установили постепенно намаляване на риска от развитие на хипертония при хора, които пият повече зелен чай дневно. Зеленият чай има много полезни свойства, но повечето от тях се дължат на факта, че листата му съдържат уникални вещества, наречени катехини. Открити както в зеления, така и в черния чай, тези антиоксиданти могат да отпуснат мускулите, покриващи кръвоносните съдове, което води до по-ниско кръвно налягане.

Учените отдавна смятат, че откриването на катехините може да доведе до разработването в бъдеще на по-ефективни лекарства за лечение на хипертония.

предишна статияСагата Джокович – всички други са виновни, но не и той самият
следваща статияМартин Димитрова: Има идея младите да се стимулират с ниско данъчно облагане при започване на първа работа