Сподели

Двадесет и двама души пътуваха с първия редовен полет от София до Скопие, който се осъществи на 27.03.2022г., съобщи за БТА Янко Иванов от авиокомпания „Гъливер“ (GullivAir). Полетът е бил посрещнат от официални лица.

По дестинацията ще се лети два пъти седмично – в събота и в понеделник.

Възстановяването на въздушната връзка между София и Скопие беше очакваната и оповестена първа конкретна стъпка от сътрудничеството, обявено след първата среща на премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков, която се проведе на 18 януари тази година в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици. На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София – Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излита първият самолет ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие.

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София – Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие.

На 6 май 1992 г. в София министърът на транспорта Александър Александров официално открива линията. С първия полет на 6 май 1992 г. от Скопие пристига министърът на транспорта и съобщенията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 г. вечерта по новооткритата редовна линия София-Скопие е извършен полет на държавната авиокомпания „Хемус ер“. Със самолет „Як-40“ пътуват 25 пътници, като полетът продължава около 20 минути. Полетите от София до Скопие се изпълняват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в обратната посока  – в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока струва 60 долара, а в двете посоки – 90 долара. Авиокомпанията „Пал Еър“ също извършва полетите до София също със самолети „Як-40“.

На 14 декември 2007 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията „България ер“. Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.

 

Коментари