Двадесет и двама души пътуваха с първия редовен полет от София до Скопие, който се осъществи на 27.03.2022г., съобщи за БТА Янко Иванов от авиокомпания „Гъливер“ (GullivAir). Полетът е бил посрещнат от официални лица.

По дестинацията ще се лети два пъти седмично – в събота и в понеделник.

Възстановяването на въздушната връзка между София и Скопие беше очакваната и оповестена първа конкретна стъпка от сътрудничеството, обявено след първата среща на премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков, която се проведе на 18 януари тази година в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици. На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София – Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излита първият самолет ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие.

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София – Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие.

На 6 май 1992 г. в София министърът на транспорта Александър Александров официално открива линията. С първия полет на 6 май 1992 г. от Скопие пристига министърът на транспорта и съобщенията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 г. вечерта по новооткритата редовна линия София-Скопие е извършен полет на държавната авиокомпания „Хемус ер“. Със самолет „Як-40“ пътуват 25 пътници, като полетът продължава около 20 минути. Полетите от София до Скопие се изпълняват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в обратната посока  – в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока струва 60 долара, а в двете посоки – 90 долара. Авиокомпанията „Пал Еър“ също извършва полетите до София също със самолети „Як-40“.

На 14 декември 2007 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията „България ер“. Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.

 

предишна статияЕдна от зодиите днес ще бъде прекалено емоционална
следваща статияФилмовата академия на САЩ започва разследване заради действията на Уил Смит