Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха в обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета „Джонс Хопкинс“ обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно – без лекар, който да го ръководи по време на процедурата.

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти.

По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot), успешно е свързал двата края на черво, съобщава „Стъди Файндс“. Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез – причинявайки повече увреждания на тъканите.

Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията“

Процедурата е може би най-сложната задача в стомашно-чревната хирургия, изискваща високо ниво на точност и последователност. Дори най-малкото трепване на ръката или неправилно поставен шев може да доведе до изтичане на въздух – с потенциално катастрофални усложнения за пациента.

Учените специално са разработили системата, насочвана от зрението, за зашиване на меки тъкани. STAR е подобрение в сравнение с модела от 2016 г., създаден от същия екип, който успешно оперира червата на прасе, но изискваше голям разрез и повече помощ от хора. STAR разполага с инфрачервена камера и нови функции за по-голяма независимост и подобрена прецизност. Те включват специализирани инструменти за зашиване и най-съвременни скенери, които осигуряват по-точна визуализация на хирургичното поле.

STAR разполага с нова система за контрол, която може да коригира хирургичния план в реално време, точно както би направил човешки хирург. Това, което прави STAR специален, е, че това е първата роботизирана система, която планира, адаптира и изпълнява хирургичен план в меки тъкани с минимална човешка намеса

 

предишна статияЗащо кафето може да се превърне в скъпо и трудно достъпно удоволствие?
следваща статияЗначителна облачност и валежи от сняг и дъжд днес