Принц Хари започна нова война с кралското семейство, от което си тръгна, като този път става дума за неговата сигурност и тази на близките му, съобщава „Daily Mirror“. Той заплаши, че ще даде правителството под съд заради неговата защита.

Херцогът на Съсекс твърди, че всъщност е в изгнание, защото не е „безопасно“ за семейството му да се върне в Обединеното кралство. Той казва, че мерките за сигурност не са достатъчни, за да може да пътува и гостува на роднините си на Острова.

37-годишният внук на кралица Елизабет Втора искал да плати за специализирана полицейска защита, но от Министерството на вътрешните работи отхвърлили това му желание и той подал молба в съда, за да преразгледа казуса с отказа.

По-малкият син на Даяна и Чарлз и съпругата му Меган изгубиха правото си на полицейската си защита, която реално е финансирана от данъкоплатците, след като напуснаха кралския двор през 2020 г. и се отказаха от титлите си. Двойката, която живее в Калифорния с децата си Арчи – на две години, и седеммесечната Лилибет, плаща за сигурността си там със собствени средства.

Хари е предложил да покрие със свои пари разходите за сигурност, за да не се товари британския данъкоплатец, но му е отказано. Други важни личности, които са напуснали държавна служба и имат същия риск от заплаха, получават полицейска защита безплатно, припомнят великобританските медии.

Негов близък заяви, че сигурността на Хари е изложена на риск още при раждането му, което ще бъде така през целия му живот, предвид, че той остава шести претендент за трона. Въпреки че не се плаши лесно, понеже е служил два пъти в Афганистан, през последните години той е получавал неонацистки и екстремистки заплахи.

Херцогът и херцогинята лично финансират частен охранителен екип за семейството си, но той не може да замени необходимата полицейска защита, докато сте в Обединеното кралство. При липса на такава защита, принц Хари и близките му не могат да се върнат у дома.

Според графика му, той трябва да присъства на възпоменателната служба за покойния си дядо принц Филип в Уестминстърското абатство, планирана за пролетта. Очаква се той също да бъде в Холандия през април, за да откриването на игрите „Invictus“ за военни ветерани в Хага.

Освен това Хари и Меган са поканени да присъстват на събития по случай платинения юбилей на кралицата през юни и се очаква да присъстват, потвърдиха източници.

Хари твърди, че сигурността му е била застрашена миналото лято, когато колата му е била преследвана от папараци в Лондон. Той беше пътувал до Обединеното кралство, за да открият заедно с брат си принц Уилям статуя на принцеса Даяна.

Когато преди това беше посетил Великобритания през април за погребението на принц Филип, му беше предоставена полицейска защита, но когато се върна през лятото – не.

От Скотланд Ярд коментират, че ако той или семейството му се завърнат във Великобритания в качеството си на официални лица или за да присъстват заедно ст кралицата по време на събитията на платинения ѝ юбилей, ще им бъде предоставена необходимата защита. Може би ще имат нужда от 20 специално обучени офицери, които да ги охраняват, ако пътуват на няколко места, казват още от полицията.

предишна статияА има ли някой от „ОМО-Илинден“, който е получил македонски паспорт?
следваща статияПристрастени маймуни тероризират Тайланд