След като българският президент Румен Радев повдигна въпроса за българското малцинство в РС Македония, от спорното сдружение „ОМО – Илинден“ се опитаха да направят същото с предполагаемото македонско малцинство в България.

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски съобщи миналата седмица, че ще приеме по тяхна молба, делегации на две македонски сдружения от България – „ОМО – Илинден – Пирин“ и „ОМО – Илинден“. В искането за срещата от двете организации са посочили срещата на българския държавен глава Румен Радев с представители на български сдружения в Северна Македония.

Дори и да оставим настрана безкрайните политически спорове за това кой е българин и кой македонец, има прости факти, които не могат да бъдат пренебрегвани. Неопровержим факт е, че над 120 000 македонски граждани са получили български паспорт, а още 10 000 души чакат да получат такъв. Тези хора със сигурност имат българско самосъзнание, защото за да получат български паспорт, активно са доказвали че са българи. Доказвали са българското си потекло, това на техните родители, баби и дядовци.

От издадената бройка български паспорти на македонски граждани, простата сметка показва, че поне една трета от македонското християнско население имат доказано от самите тях българско самосъзнание. Тоест няма как белгийските или френските дипломати да не разбират, че там има стотици хиляди хора с български произход.

Точно обратното са твърденията на „ОМО – Илинден“, чиито цели и задачи са твърде съмнителни. Най-вероятно става въпрос за около 100 човека българи, които се определят за македонци, инспирирани от про-сръбските македонски служби за сигурност с цел провокация. И най-вероятно нито един от тях не е поискал македонски паспорт.

Кои са „ОМО-Илинден“ и защо се опитват да „възкръснат“ отново?

„ОМО-Илинден“ бе регистрирана като политическа партия през 1999г., но регистрацията й бе отнета година по-късно. Конституционният съд обяви ОМО за противоконституционна партия, тъй като тя се бори за отцепването на част от територията на страната ни.

В края на миналата година бе направен опит отново да бъде регистрирана Обединена македонска организация „Илинден“, пише „24 часа“.  Агенцията по вписванията обаче е дала отказ, а окръжният съд в Благоевград е потвърдил отказа.

Длъжностното лице по регистрацията към Агенцията е установило, че в три точки от Устава се вменяват задължения на държавата, което е недопустимо. Този отказ е обжалван в съда, а македонистите твърдят без основание, че Агенцията имала дискриминационни съображения и отказът бил основан на етническа принадлежност на учредителите и целите на сдружението – защита на правата на македонците в България.

Съдът е установил, че в устава на сдружението по точки са посочени седем цели, които са свързани със защита правата на македонско малцинство. Един от въпросите, е има ли македонско малцинство в България и признат ли е от Република България македонски национален идентитет, за да се приеме, че тези цели не застрашават националната и обществена сигурност. „Съдът намира, че правото на сдружаване е неотменимо човешко право, но не и когато застрашава обществения ред в държавата“. В някои от точките в устава има и неясно формулирани цели, които подлежат на двузначно тълкуване, допълват магистратите и потвърждават отказа за вписване на сдружението в Търговския регистър.

Появяването им и опитите на „ОМО – Илинден“ за среща с македонския президент са очевиден опит да се напряга ситуацията преди посещението на българския премиер Кирил Петков в РС Македония.

Въпреки че мощната антибългарска пропаганда в Скопие продължаваща вече 100 години, една не малка част от македонските граждани имат българско самосъзнание и произход, доказали са го чрез документи и това трябва да се уважава. Този факт е разбираем за всички в Европа, понеже съответства на европейските стандарти за свобода на гражданите в различните страни.

Материалът е на debati.bg

предишна статияТеодора Димова: Комунизмът не си е отишъл, той мимикрира в душите ни
следваща статияПринц Хари започна нова война с кралското семейство