Прекараното пред компютъра време може и да е полезно за тийнейджърския мозък, сочи ново изследване на екип от Оксфордския университет.

Противно на опасенията на родителите, учените твърдят, че не е толкова лошо юношите да се застояват пред монитора, но разбира се, с мярка. Специалистите дори са изчислили точност времето, до което това не е опасно – 257 минути.

Според техните изследвания, 4 часа и 17 минути е оптималното време, през които младежите да събират информация и да развиват социални връзки. Едва след този момент, онлайн активността може да стане опасна.

„Нашите резултати показват, че умереното застояване пред екрана не пречи нито на здравето, нито на психологията на подрастващите“, обяснява водещият автор Андрю Пшибилски, учен психолог.

За да достигнат до тези изводи, специалистите анализирали общото поведение на стотици тийнейджъри.

Сред тях най-популярни вече са смартфоните, които постепенно изместиха компютъра и телевизора от полезрението на юношите. И в този случай учените съветват да не се борави с телефона повече от 4 часа и 17 минути, тъй като след този период започват да се усещат както физически, така и психически вреди върху личността.

Що се отнася до телевизора – той е безопасен в рамките на 3 часа и 41 минути.

Тези тенденции остават дори след като изследователите отчитат фактори като пол, етническа принадлежност и социално-икономически статус.

Учените все пак призовават младежите за умереност по отношение на технологиите.

В изследването, публикувано преди появата на коронавируса и онлайн обучението, през 2017 година, в Association for Psychological Science, са анализирани данни за времето, прекарано пред екрана, и благосъстоянието, събрани от 120 115 15-годишни деца.

Тийнейджърите попълват утвърдена самооценка на психичното благополучие и отговарят на въпроси, измерващи колко време прекарват в различни видове цифрови дейности.

Това включва гледане на телевизия, игра на компютърни и конзолни игри, използване на компютри за сърфиране в интернет и проверка на електронна поща, както и социално използване на смартфони.

предишна статияПСЖ прави Мбапе най-скъпоплатеният играч в света
следваща статияЕдна от зодиите днес трябва да е готова за решителни действия