Новата песен на една от най-известните поп звезди на Турция за край на страданието се разпространява бурно в икономически пострадалата страна.

Опозиционните партии бързо възприеха песента като призив за сплотяване, използвайки текста ѝ в Twitter, за да намекнат, че краят на управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган е близо.

Песента „Geccek“ („Ще мине“) на суперзвездата Таркан стана популярна в социалните мрежи малко след пускането ѝ в YouTube в 18:00 ч. по Гринуич в четвъртък.

До 10:30 GMT в петък тя достигна над четири милиона гледания.

Текстът на песента въздейства в момент на тежки икономически проблеми в Турция, където инфлацията е достигнала почти 50 %, а липсата на оптимизъм преследва най-вече младите хора.

Проучванията сочат, че Ердоган, който е на власт от 2003 г., е изправен пред сериозно предизвикателство за изборите следващата година, тъй като гневът срещу управляващата му партия нараства.

„Всичко си има край“, уверява в новия си хит композиторът на нашумялата през 1997 г. песен „Kiss Kiss“.

„Това страдание също ще свърши.“

Някои наблюдатели видяха в песента политическо послание, въпреки че в текста ѝ не се споменава Ердоган.

Политици от основната опозиционна партия CHP бързо се включиха в Twitter, за да споделят текста на песента.

„Ще си отиде така, както е дошъл“, написа остро в Туитър говорителят на партията Фаик Йозтрак.

Мерал Акшенер, лидер на дясната опозиционна Партия на доброто, заяви, че песента е послание към правителството на Ердоган, че му остава съвсем малко време като лидер.

Таркан заяви, че състоянието на света през изминалата година го е довело до отчаяние, особено унищожаването на околната среда и пандемията от ковид.

„Исках да напиша песен, която… може би ще ни утеши, ще повдигне духа ни или ще ни даде надежда“, каза той в YouTube.

Роденият в Германия 49-годишен Таркан редовно коментира социални и екологични проблеми.

През 2009 г. той организира кампания за спиране на строителството на спорен язовир в Югоизточна Турция с песен, наречена „Събуди се“.