Днес в речта си след официалното встъпване в длъжност президентът Румен Радев ясно заяви, че в Конституцията на РСМ македонските българи трябва да бъдат вписани като малцинство.

„Ще потвърдя своята позиция като президент на всички българи, че равноправието на македонските българи, много от които са и български граждани, трябва да бъде гарантирано чрез вписването им в конституцията на страната наравно с другите части от народи. Този акт, редом с приемането на надеждни механизми за изкореняване езика на омразата и опазване на българското културно-историческо наследство, следва да бъде предварително условие за нашето съгласие за начало на преговорите за членство“, заяви Радев.

От македонска страна обаче се чу обратното. Президентът на РСМ Стево Пендаровски твърди, че това искане е намеса във вътрешните работи на страната му.

„Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е намеса във вътрешните ни работи“, заяви той.

Той дори излезе с още по-неуместно твърдение. Според него в България съществуват македонци, но те са български граждани и тяхното право в това отношение трябвало да се търси на индивидуално ниво.

„В България има македонци. А ние като държава дали ще им помагаме да търсят правата си – не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член втори от Устава на ООН – важи за всички страни по света гласи: не трябва да има намеса във вътрешните работи на страната. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги провокира, да им каже – излезте, заявете се, за да им помогнете. Това се решава индивидуално. Ако се чувстваш македонец, ще кажеш. Ако не ти го признаят – отиваш в Страсбург. Това е начинът“, каза Пендаровски.

Той оцени като отлично вчерашното посещение на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски – всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание – и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите.

„Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали“, каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името – Северна Македония.

Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология – тази на работните групи.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че „правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле.“ Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента.

Материалът е на debati.bg