На фона на срива на турската лира и вътрешнополитическите проблеми, Ердоган реши да се занимае с проблемите на другите държави. В понеделник турският президент се посети Албания. Вторник се срещна с президента на Сърбия, с когото освен партньорство обсъдиха и проблемите в Босна и Херцеговина. Днес пък, при засилен риск от ескалация на напрежението и дори начало на война между Русия и Украйна, Ердоган отправи покана за разговори към президентите Путин и Зеленски.

Медиаторът

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган покани президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски в Турция, за да уредят разногласията между двете страни. Това съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в сряда.

„Турция е готова да действа във всякаква роля, за да намали напрежението между Русия и Украйна. Президентът Ердоган води преговори както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския президент Владимир Зеленски. Всъщност той дори ги покани да дойдат в Турция, ако искат да се срещнат и да решат проблемите и разногласията си“, каза говорителят, цитиран от вестник „Сабах“.

Съобщава се още, че Ердоган ще отиде в Украйна през следващите седмици за преговори със Зеленски.

Анкара обясни, че Турция може да е членка на алианса, но има отношения на близост както с Украйна, така и с Русия.

Срещата с Вучич за БиХ

Президентите на Турция и Сърбия ще посредничат за решаването на кризата в Босна и Херцеговина. Това обявиха Реджеп Ердоган и Александър Вучич след срещата им в Анкара, която се проведе във вторник.

Ердоган и Вучич

Посещението се състоя едновременно със заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Сърбия в столицата. Министрите обсъдиха двустранните отношения и стъпките за тяхното задълбочаване.

Ердоган и Вучич

Според турските медии двете страни ще се споразумеят за пътуване без паспорт помежду си. Други споразумения включват тези за култура, туризъм, образование и икономика.

 „Ние се споразумяхме да съберем сръбски, хърватски и босненски лидери за разрешаване на кризата. Целта ни е да сложим край на напрежението в Босна, използвайки положителен подход“, каза Ердоган.

Той добави, че уважава териториалната цялост на Босна и подчерта опасностите от етническо разделение.

Ердоган обясни, че двете страни са увеличили обема на търговията си до 2 милиарда долара и се стремят да достигнат 5 милиарда долара.

Ердоган и Вучич

Припомняме, че през декември турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че Турция е готова да действа като посредник в кризата в БиХ.

Разделението там достигна връхна точка, след като от Република Сръбска заплашиха да се изтеглят от армията, данъчната и съдебната система на Босна и Херцеговина.

Турция, която има голямо влияние сред босненските мюсюлмани, нарече действията на сръбските националисти „грешни и опасни“.

Благотворителност в Албания

В понеделник (17-ти януари 2022 г.) Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Албания, за да разговаря с премиера Еди Рама за укрепване на двустранните връзки. Освен това за да открие нови апартаменти, финансирани от Турция за албанци, останали без дом от земетресението през 2019 г.

Еди Рама и Ердоган

Албания и Турция обещаха да засилят още повече връзките си и да увеличат икономическите и културните си отношения.

След кацането Ердоган веднага се отправи към северозападния град Лак, на 50 километра северозападно от столицата Тирана, където Турция финансира изграждането на комплекс с 522 апартамента на стойност 42 милиона евро.

Помощта е във връзка със земетресението на 26 ноември 2019 г. , при което загинаха 51 души, а 17 000 останаха без дом.

Турция и Албания подписаха седем споразумения в различни области, включително медии, правоприлагане, култура и управление при извънредни ситуации.

Еди Рама и Ердоган

Ердоган каза, че връзките с Албания са „на ниво стратегическо партньорство“. Турция е един от най-големите инвеститори и търговски партньори на Албания, който допринася за инвестициите и развитието на инфраструктурата.

Всички тези действия на турския президент оставят впечатлението, че се стреми да създаде вид алианс, който да е в противовес както на ЕС, така и на Русия. Припомняме, че властите в Турция решиха да ребрандират имиджа на страната пред света. Отново по нареждане на Ердоган международно признатото име на страната се променя от „Turkey“ на „Turkiye“. Очевидно президентът иска да отвори нова страница. Можем само да гадаем какво иска да напише в следващата.

Материалът е на debati.bg

предишна статияДенят е подходящ за планове за бъдещето за една от зодиите
следваща статияПендаровски: Искането да впишем българите в Конституцията е намеса във вътрешните ни работи