Последните седем години са най-топлите откакто се водят наблюдения, потвърди днес ООН, като посочи, че сред тях е и 2021 година, когато температурите са останали високи въпреки охлаждащия ефект на климатичния феномен Ла Ниня, предаде АФП.

„Всичките най-топли седем години са от 2015 г.“, се посочва в изявление на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

През 2021 г. е имало два последователни ефекта, породени от Ла Ниня, които са продължили през голямата част от годината. Въпреки това миналата година е била по-топла от предишни години, повлияни от Ла Ниня, отбелязва шефът на СМО Петери Таалас.

Според него това показва, че „цялостното дългосрочно затопляне, което е в резултат на емисиите от парникови газове, се увеличава и сега е далеч по-голямо от промените на годишна база в средните глобални температури, причинени от естествени климатични фактори“.

Ла Ниня представлява мащабно охлаждане на температурата по повърхността на централната и източната екваториална част на Тихия океан, което има последици за времето по целия свят.

СМО прави изводите, обединявайки шестте водещи международни бази с данни с данни за наблюдение на температурите, включително „Коперник“ на ЕС и на администрацията на САЩ, които обявиха подобни заключения миналата седмица.

Данните показаха, че средната глобална температура през 2021 г. е била около 1,11 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива, измерени между 1850 и 1900 г. Според тях всичките последни седем години са били със средна температура, която ги надвишава с над един градус по Целзий.

предишна статияПендаровски: Искането да впишем българите в Конституцията е намеса във вътрешните ни работи
следваща статия„Кюриосити“ откри на Марс възможно доказателство за извънземен живот