марихуаната

Ново проучване разкрива връзка между употребата на марихуана и бременността. Според учени, тетрахидроканабинол (THC), съставката, която задейства психологическите ефекти на марихуаната, може да доведе до безплодие при жените, съобщава Стъди Файндс.

Според изследване на ембриони в университета на Гуелф в Канада, THC води до драстичен спад на шансовете за успешна бременност. Тествайки яйцеклетки на крави, изследователите установили, че по-високите нива на съставката в марихуаната забавят яйцеклетките да достигнат важни етапи в развитието им.

Меган Миснър, един от авторите на изследването, казва, че лекарите редовно предупреждават жените да избягват марихуана, докато се лекуват за плодовитост.

Изследователите разделили яйцеклетките на кравите в пет групи: необработени, контролни, с ниско THC, със средно THC и с високо THC. Яйцеклетките, изложени на THC, са получавали дози, които са същите като човек, използващ медицинска или развлекателна марихуана.

Резултатите показват, че яйцеклетките, засегнати от THC, са имали много по-малко гени, които се намират в ембриони с добро качество. Миснър казва, че по-малко такива гени означава, че яйцеклетката вероятно няма да се развие в бебе.

„Това е ключов показател за определяне на качеството и потенциала за развитие на яйцеклетката“

, обясни студентският преподавател в Гуелф.

„Този ембрион е по-малко вероятно да премине през първата седмица на развитие и по този начин ще се стигне до безплодие.“

Общо изследването показва, че 62 гена са били засегнати от излагането на THC в сравнение с нетретираната група.

Предишни проучвания показват, че THC има няколко странични ефекта, които включват намаляване на стреса, но твърде много от химичното вещество всъщност може да причини точно обратното.

предишна статияФранцузин изпадна от самолет
следваща статияГлобиха 60-годишна, разхождала костенурка