Начало Водещи Един месец се оказа твърде кратък срок за лицензирането на първия медицински...

Един месец се оказа твърде кратък срок за лицензирането на първия медицински хеликоптер у нас

84
медицински хеликоптер
Снимка: БГНЕС

Първият хеликоптер, който пристигна у нас, трябваше вече да бъде летяща линейка. Обаче се появи забавяне. Един месец беше твърде кратък срок за лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у нас. Обяснението за това варира от по-късно пристигане на въздушната линейка, до технически проблеми, според министъра на здравеопазването.

По съществуване на технически проблеми с първия ни хеликоптер намеква и транспортният министър, но в друго време.

Според министъра на здравеопазването, „Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България и той трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен”.

Към момента хеликоптерът притежава българска регистрация, но все още чака потвърждение за летателна годност. След получаване на лиценза, шестимата пилоти трябва да преминат обучение от още 10 летателни часа в българското небе – което удължава срока за спасителни акции по въздух до края на март.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде отговорен за координацията на действията при бъдещи акции след завършване на всички процедури.

Екшън планът ще бъде активиран, ако транспортирането на пострадалия до най-близката болница отнеме повече от 30 минути или ако състоянието му изисква по-високо ниво на медицинска грижа. Също така и при масови инциденти.

Медицинският екип ще се свърже с авиационния оператор и болницата, за да осигури бързо и ефективно спасяване на пострадалите.

В очакване на пускането в действие на спешната помощ по въздух са над 100 лекари и медицински сестри. Те се надяват да бъдат по-ефикасни в своята работа във въздушната среда, което може да спаси ценни минути за спешно реагиране при случай на неотложни нужди.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияКак Навални успя да нанесе последен удар на Путин
следваща статияКорабът „Рубимар“, атакуван от йеменските бунтовници хуси, потъна в Червено море