Начало Анализ Как Навални успя да нанесе последен удар на Путин

Как Навални успя да нанесе последен удар на Путин

269
Алексей Навални
Алексей Навални/ Снимка: АП/БТА

Макар и преследвани от ризик, множество хора публично почтиха паметта на опозиционния лидер Алексей Навални в различни части на Русия.

Мина много време откакто фразата „Путин е убиец“ дръзкаше на улиците на Москва и руските власти се стремяха да предотвратят подобни акции. Но дори смъртта на Навални не успя да потули влиянието му над Кремъл. Дори с пепеляво лице във връх на ковчега, той постигна нещо, което в днешната Русия изглежда невъзможно: да проведе хиляди по улиците в акт на колективно неподчинение, неспоменат от времето, когато президентът на Русия Владимир Путин започна войната си срещу Украйна преди две години.

Ако все пак беше жив, Навални, познат със своя мрачен хумор, вероятно щеше да се наслади на подготовката на собственото си погребение, като окончателно изключително доказателство за моралната деградация на Кремъл.

От момента, в който майката на Навални, Людмила, пътува до наказателния лагер, където той внезапно почина в средата на февруари, тя разкри, че руските власти се опитаха да я принудят да организира тайно погребение. Първо, отказаха да й предадат тялото на Навални. След това неговите съюзници не можаха да намерят подходящо място за погребение. И в четвъртък изведнъж стана невъзможно да се осигури катафалка, която да пренесе тялото му до църквата.

Путин, който избягва да споменава Навални по име, изглежда реши, че политическият му враг трябва да бъде погребан под земята, затънтен в мълчание. И все пак, въпреки риска от преследване, в петък хиляди хора публично почтиха паметта на Навални в градове по цяла Русия.

Душевна и политическа смърт

В Москва се събра най-голямото количество хора. В столицата млади и стари чакаха часове в студената вечер в квартал Марино, където живееше Навални – първо пред православната църква за служба, след което към близкото гробище, където Навални беше погребан.

Тълпите са само върхът на айсберга. Много от последователите на Навални, включително целият му екип, бяха принудени да напуснат Русия и да следят събитията отвън. Съществуваха и негови поддръжници в Русия, които бяха пречени или прекалено уплашени, за да присъстват.

Прякото транслиране на погребението на Навални от неговия екип в YouTube достигна постоянна аудитория от 250 000 зрители.

Въпреки усилията на екипа на Навални, погребението се опита да не се превърне в политически митинг, вероятно за да се намали риска за техните последователи, за много руснаци смъртта на Навални имаше както лична, така и политическа значимост.

Първоначално скандиранията бяха „Навални!“ и „Вие не се страхувате, ние също“, но те бързо прераснаха в „Русия ще бъде свободна!“, а към следобеда големи групи скандираха „Не на войната!“

„За мен днес беше най-силното напомняне, че политиката в Русия не е мъртва, че хората не се предават и продължават да вярват в бъдеще без диктатури, несправедливост и войни“, сподели Роман, 24-годишен москвич, който поиска да запази анонимността си поради сигурностни причини.

През годините държавният апарат на Русия се стремеше да превърне Навални в оклеветена фигура. След ареста му в началото на 2021 г. цялата му мрежа беше обявена за „екстремистка организация“, което доведе до изгнание на близките му съюзници и заплахи за поддръжниците му да мълчат.

Източник на мотивация

Интересно е, че съпругата на Навални, Юлия, която обеща да продължи делото на съпруга си, и децата на двойката, Дария и Захар, не присъстваха на погребението и останаха извън Русия. Вместо това те споделиха трогателни мисли в социалните мрежи.

Поради страховете от репресии преди погребението, правозащитната група „Первый отдел“ съветва опечалените да се въздържат дори от носене на снимки или изображения на опозиционния лидер, въпреки че в Русия няма закон срещу това.

„Всичко, ко се случи през последните години около Алексей Навални, показва, че когато става въпрос за този човек, властите не следват закона, а се спират на улицата, затвора и силата“, заяви Дмитрий Заир-Бек, адвокат в правозащитната група „Первый отдел“.

Но ако надеждата на Кремъл беше, че смъртта на Навални ще покаже успеха на властта в премахването на всяка опозиция, се оказа, че тя даде на руснаците истинска мотивация да застанат и да се борят. Почти веднага започна да се проявява силен емоционален отклик. Хора в цяла Русия започнаха да полагат цветя на паметниците на политическите репресирани от съветската епоха в своите градове, въпреки че руските власти премахваха цветята и извършваха стотици арести. Над 60 души бяха задържани в 13 града, докато в Москва вече представляваше основно място на несблъсък.

Според анализатора Абас Галямов Кремъл е предприел мерки да избегне публични сблъсъци в столицата преди предстоящите президентски избори след две седмици.

„Нещата заплашваха да отидат твърде далеч, с битка с мъртъв човек и категорична липса на уважение към майката на Навални“, заяви анализаторът Абас Галямов. Служителите на Кремъл „не искат да изглеждат като сатанисти пред собствения си консервативен електорат“, каза той. „Вместо това, стратегията изглежда бе да се ограничи размерът на тълпата в петък и да се спре потокът на информация“.

Преди погребението студентите и държавните служители бяха насрочени да не присъстват, а някои хора получиха предупреждения от полицията. В самия ден опечалените се сблъскаха с прекъснат сигнал на интернет и ограничен достъп до църквата и гробището.

Служителите на църквата и гробището бързо проведоха процедурата по погребението, като осигуриха само на малък брой хора възможността да се простят, преди ковчегът на Навални беше погребан в земята.

Последният изказване

Но заплахата и цензурата доведоха до неочаквани резултати. Медиите докладват, че учениците от училище близо до църквата бяха чути да викат „Навални“ през прозорците. Някои публични личности също присъстваха, допринасяйки за допълнително внимание. Сред тях бяха Евгений Ройзман, бивш кмет на Екатеринбург и ярък критик на Путин, както и антивоенният политик Борис Надеждин.

Последният привлече внимание в световния медиен панаир, след като руснаци се нареждаха пред избирателния му офис, за да подкрепят неговата кандидатура за президент на Русия. Надеждин беше незабавно дисквалифициран от президентската надпревара, за да няма съмнение, че Путин ще спечели гласуването през март.

Но опашките в подкрепа на Надеждин и за погребението на Навални в петък вече нарушиха официалния разказ на Кремъл, че руският лидер и неговата война са подкрепени от единодушната подкрепа на руснаците. Те дадоха на антикремълските руснаци необходимата доза надежда.

„Дългите опашки от хора се превърнаха в новия начин за руснаците да участват в полит

предишна статияРусия изгуби влияние в постсъветското пространство
следваща статияЕдин месец се оказа твърде кратък срок за лицензирането на първия медицински хеликоптер у нас