Начало Водещи Русия изгуби влияние в постсъветското пространство

Русия изгуби влияние в постсъветското пространство

114
Владимир Путин и Ебрахим Раиси
Президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Ебрахим Раиси

Агресията срещу Украйна е само видимата част на ледения колос на Русия, който се разпада в дълбините си. Бившите съюзници се откъсват един по един, оставяйки само Иран и Северна Корея като последни поддръжници на Кремъл, смята Иван Преображенски.

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че членството на страната в Организация на Договора за колективна сигурност е фактически замразено. Узбекистан обяви, че се присъединява към западните санкции срещу Русия. Независимо от временните успехи във войната с Украйна, Кремъл продължава да губи влияние в постсъветското пространство.

Как Русия губи своите съюзници

Кремъл успешно манипулира общественото мнение не само в Русия, но и зад граница. Независимите медии и политическите дискусии се фокусират върху неуспехите на Украйна на фронта, където липсата на подкрепа от САЩ и ЕС я принуди да се премести в отбрана, загубайки някои територии като Авдеевка.

Изглежда, че битката на Кремъл е не само срещу Украйна, но и в собствените му редици. Бившите съюзници се откъсват един по един, като Армения е ярък пример за това. Териториалната дългогодишна подкрепа на Русия е на спад, като вече само тези, които могат да продават оръжие на Кремъл, имат стойност за него.

Армения фактически прекрати членството си в Организацията на Договора за колективна сигурност, като тя остана сама по време на последните карабахски войни. Узбекистан също се присъедини към западните санкции срещу Русия, като страхува за вторични санкции от САЩ и ЕС.

Видно е, че сътрудничеството с Русия вече не е толкова важно за страните в Централна Азия. Русия губи влияние, а вече не може да защити дори своите най-богати приятели като милиардера Алишер Усманов.

Неуспехът на Путин

Всичко това показва бързия разпад на постсъветското пространство, в което Русия доминираше. Дори и в случай на успех в Украйна, Путин няма да успее да възстанови влиянието си в Кавказ и Централна Азия. Ролята на Русия вече бива заменена от други страни като Китай, Турция, САЩ или ЕС.

Ако Русия се озове в нова война, тя няма да може да разчита на съседите си за неутралитет. Иран и Северна Корея остават единствените съюзници на Путин, но само докато той ги поддържа с оръжие и пари.

Оригиналният текст е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Прочетете още анализи тук

предишна статияКой и защо не проверява Софийската градска прокуратура, която може да разследва магистрати?
следваща статияКак Навални успя да нанесе последен удар на Путин