Начало Водещи Кой и защо не проверява Софийската градска прокуратура, която може да разследва...

Кой и защо не проверява Софийската градска прокуратура, която може да разследва магистрати?

59
Софийска градска прокуратура
Делото е върнато на Софийска градска прокуратура

Бройно налице са различни факти, свързани с паралелната българска държава, която проявява своето съществуване чрез паралелното българско правосъдие, представено от личностите на Петър Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса.

Въпреки че престъпният характер на тяхната дейност става очевиден, държавните институции изглежда, че създават алтернативна реалност, където се извършват паралелни събития.

От един странен перспектив се случва, че уязвимо лице с психически проблеми заплашва множество съдии и прокурори, демонстрирайки последователно поведение и способност да прави това (известно като „Червен пират“). В същото време, паралелна комисия в Народното събрание провежда честни заседания, които обаче не разкриват никакви правни факти, които да позволят проверка и разследване.

Въпреки това, каквото и да е, какво е смисълът на тази комисия, прокуратурата или по-скоро нейните остатъци, и нарочната комисия във Висшия съдебен съвет, които не могат да игнорират показанията на важни участници в разследването.

Така се появи един съществуващ, на конституционно ниво, държавен орган – Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Този административен орган, състоящ се от инспектори и техни помощници, разполага със значителни правомощия: проучване на административните процеси в съдилищата и прокуратурата, проверка на честността на съдиите, прокурорите и следователите, както и оценка на спазването на етичните стандарти на годишна база.

Сегашният състав на Инспектората е с изтекъл мандат. Главният инспектор Теодора Точкова беше избрана през април 2015 г. и упражнява правомощията си от тогава. Десетимата инспектори, избрани в февруари 2016 г., влезнаха в длъжност през март същата година.

От април 2015 г. насам, с мандата и на главния инспектор и на инспекторите, никога не е проведена проверка във Софийската градска прокуратура. Инспекторатът извършва множество планови и извънредни проверки в различни институции, но не влиза в СГП. До март тази година, разследващият отдел на СГП продължава да бъде отговорен за разследването на съдии, прокурори и следователи.

Причинността е ключов принцип в работата на Инспектората към ВСС. Следователно, как може един такъв държавен орган, като ИВСС, да не влезе в СГП, за която се знае, че има проблеми още от 2020 г.? Следователно, необходимо ли не е г-жа Точкова и други инспектори да отговорят на някои въпроси, за да се разбере защо достъпът до СГП не е осъществен?

Текстът е публикуван в сайта на ИПИ. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.

предишна статияТази вечер в Казанлък започват официалните чествания на националния празник на България
следваща статияРусия изгуби влияние в постсъветското пространство