Начало Водещи Тази вечер в Казанлък започват официалните чествания на националния празник на България

Тази вечер в Казанлък започват официалните чествания на националния празник на България

94
Паметник на Свободата връх Шипка
Снимка: БТА

Вече вечерта в Казанлък започват официалните празници по случай националния празник на България, обявили от местната администрация. Утре събитията ще продължат в храм-паметника „Св. Рождество Христово“ в град Шипка и край Паметника на свободата.

Церемониите днес ще започнат в 17:00 часа пред сградата на Община Казанлък с водосвет за благополучие и успех на българския народ и с церемония на издигане на националния флаг.

В 17:30 часа на централния площад „Севтополис“ ще се премиера на филма „Опълченците на Шипка“ на режисьора арх. Пламен Мирянов, както и поетична композиция.

Честванията ще продължат с тържествена проверка. Националният химн ще бъде изпълнен от духовия оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада и квартет „Армейска песен“, а събитията в Казанлък ще завършат с концерт.

Трети март ще започне с благодарителен молебен, отслужен от старозагорския митрополит Киприан в храм-паметника в град Шипка и ще продължи край подхода към Паметника на свободата, където ще се отбележи 146-тата годишнина от Освобождението на България.

Тази вечер председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в тържествената проверка в Казанлък, която започва в 18:00 часа на площад „Севтополис“. Той ще приеме строя на представителните роти на Българската армия и ще изкаже реч, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Той ще присъства и на благодарителния молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка на 3 март, след което ще вземе участие в честванията край Паметника на свободата.

Организатор на събитията тази година е Община Казанлък. За всички желаещи да се включат в отбелязването на празника администрацията предоставя безплатни автобуси от центъра на Казанлък до върха, които тръгват в часовете между 7:00 и 9:00 часа. Създадена е и временна организация на движението, като от 20:00 часа днес до 18:00 часа утре транзитното движение през прохода „Шипка“ ще се пренасочва към Прохода на Републиката.

Интересът към Националното празненство на 3 март тази година е голям, легловата база в Казанлък и региона е заета на сто процента, сподели заместник-кметът Сребра Касева пред журналисти.

Вижте още новини тук

предишна статияВремето ще се задържи облачно и дъждовно
следваща статияКой и защо не проверява Софийската градска прокуратура, която може да разследва магистрати?