Начало Водещи Корабът „Рубимар“, атакуван от йеменските бунтовници хуси, потъна в Червено море

Корабът „Рубимар“, атакуван от йеменските бунтовници хуси, потъна в Червено море

124
Сателитна снимка на плаващия под флага на Белиз товарен кораб
Снимка: БТА

Корабът „Рубимар“, атакуван от йеменските бунтовници хути, потъна в Червено море, след като няколко дни се пълнеше с вода, съобщиха днес официални лица. Това е първият плавателен съд, напълно унищожен като част от кампанията на хусите срещу войната на Израел срещу „Хамас“ в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Корабът „Рубимар“ (Rubymar) се движеше на север, след като стана обект на нападение на 18 февруари в протока Баб ел Мандеб – важен морски път, свързващ Червено море и Аденския залив.

Официални представители от международното признато правителство на Йемен и регионален военен служител потвърдиха потъването на кораба.

Мениджърът на „Рубимар“, базиран в Бейрут, не даде коментар веднага след събитието.

Правителството на Йемен в изгнание, подкрепено от коалиция, водена от Саудитска Арабия от 2015 г., съобщи, че корабът е потънал късно вчера вечерта във време на буря над Червено море. Съдът беше оставен на самото си преди 12 дни след атаката, въпреки плановете да бъде привлечен до безопасно пристанище.

Хусите, подкрепяни от Иран, твърдееха, че корабът е потънал незабавно след нападението, но не бяха на първо клин, че той е наистина потънал.

Още международни новини – четете тук

предишна статияЕдин месец се оказа твърде кратък срок за лицензирането на първия медицински хеликоптер у нас
следваща статияЛевите лидери на Европа се събраха в Рим, за да изберат кандидат за председател на ЕК