Сподели
марихуаната

Ново проучване разкрива връзка между употребата на марихуана и бременността. Според учени, тетрахидроканабинол (THC), съставката, която задейства психологическите ефекти на марихуаната, може да доведе до безплодие при жените, съобщава Стъди Файндс.

Според изследване на ембриони в университета на Гуелф в Канада, THC води до драстичен спад на шансовете за успешна бременност. Тествайки яйцеклетки на крави, изследователите установили, че по-високите нива на съставката в марихуаната забавят яйцеклетките да достигнат важни етапи в развитието им.

Меган Миснър, един от авторите на изследването, казва, че лекарите редовно предупреждават жените да избягват марихуана, докато се лекуват за плодовитост.

Изследователите разделили яйцеклетките на кравите в пет групи: необработени, контролни, с ниско THC, със средно THC и с високо THC. Яйцеклетките, изложени на THC, са получавали дози, които са същите като човек, използващ медицинска или развлекателна марихуана.

Резултатите показват, че яйцеклетките, засегнати от THC, са имали много по-малко гени, които се намират в ембриони с добро качество. Миснър казва, че по-малко такива гени означава, че яйцеклетката вероятно няма да се развие в бебе.

„Това е ключов показател за определяне на качеството и потенциала за развитие на яйцеклетката“

, обясни студентският преподавател в Гуелф.

„Този ембрион е по-малко вероятно да премине през първата седмица на развитие и по този начин ще се стигне до безплодие.“

Общо изследването показва, че 62 гена са били засегнати от излагането на THC в сравнение с нетретираната група.

Предишни проучвания показват, че THC има няколко странични ефекта, които включват намаляване на стреса, но твърде много от химичното вещество всъщност може да причини точно обратното.

Коментари