Посещението на гръцкия министър-председател в София е първото посещение на Мицотакис в България. Той е и първият гост на правителствено равнище на българския премиер след встъпването му в длъжност. Мицотакис се срещна с българския премиер Кирил Петков и с президента Румен Радев. 

Ето как гръцките медии отразиха събитието:

„Документо“: Трудният път на Мицотакис до България

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е на посещение в България днес с открит и много труден фронт, където ще разговаря с новия министър-председател на страната Кирил Петков, както и с преизбрания президент на Република България Румен Радев, пише „Документо“.

Сред обсъжданите теми бе енергетиката и известният интерконекторен тръбопровод IGB, който ще транспортира природен газ от Комотини до Стара Загора, България, чието изграждане е поето от AVAX.

Дългото забавяне на строителството на газопровода, за разлика от турския проект на TIP, предизвика недоволство в Румъния, но и в Украйна, които се надяват да получат природен газ от Азербайджан и САЩ и други страни от терминали (LNG) в Гърция.

И накрая, очевидно е, че двете страни имат какво да кажат за разполагането на американски войски в региона през пристанището Александруполис.

„Лефимерида“: Кириакос Мицотакис в България – Какво обсъди с Радев и Петков

Кириакос Мицотакис бе на работно посещение в България, където се срещна с президента на републиката Румен Радев и новоизбрания министър-председател Кирил Петков.

Посещението на министър-председателя беше първото посещение на европейски и чуждестранен лидер в България след съставянето на ново правителство при Петков, съобщава „Лефимерида“. Според изданието разговорите мужду двамата са се провели в отлична атмосфера, показателна за тясното сътрудничество между двете страни.

На дневен ред бяха перспективите за завършване на газовия интерконектор IGB и железопътната и пътната връзка на двете страни.

Двете страни потвърдиха подкрепата си за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, стига да отговарят на условията и критериите за членство, и подчертаха готовността си да си сътрудничат в тази посока.

Премиерът подчерта, че Гърция винаги е подкрепяла политиката за разширяване на Западните Балкани в полза на мира и стабилността в региона, като отбеляза, че очаква с нетърпение помощта на България за провеждането на междуправителствените конференции на Европейския съюз с Албания и Север.

Кириакос Мицотакис изрази силна загриженост относно ескалиращото незаконно поведение на Турция чрез действия, които крещящо противоречат на международното право. Той посочи и нарастващите предизвикателства в региона поради нарастващите миграционни потоци и изрази очакването ЕС да предприеме повече действия в това отношение.

Накрая се споменава провеждането на 5-ия Висш съвет за сътрудничество на Гърция – България през 2022 г., ако епидемиологичните условия го позволяват.

„Катимерини“: Мицотакис призова Турция да спре с провокациите

Министър-председателят Кириакос Мицотакис изпрати съобщение до Турция от София по време на съвместните си изявления с българския си колега Кирил Петков, в което определи „casus belli“ (провокациите за война) като немислим.

Запитан за отношението на двете страни и Европа към Турция, Мицотакис каза, че Европейският съвет е поставил рамката за евро-турските отношения и съседната страна има две възможности.

Едната – постепенното нормализиране на отношенията на Турция със съседните страни, деескалацията на напрежението, прекратяването на провокативните действия, „включително немислимия казус бели“.

Той каза още, че външните граници на Гърция и България са и граници на Европа и че двете страни ги защитават ефективно при зачитане на правата на човека. По този въпрос и двамата отбелязаха, че има място за по-нататъшно сътрудничество.

„Атина и София започват нов обещаващ етап на сътрудничество“, каза премиерът, като отбеляза, че и двете страни зачитат европейските ценности и международното право.

Позовавайки се на гръцко-българския тръбопровод IGB, той каза, че е обичаен залог да бъде завършен възможно най-скоро и отговаряйки на релевантен въпрос, той заяви, че закъсненията се дължат на пандемията.

„Обещах, че ще постигнем точен график. Въпрос на месеци е”, допълни той.

Двамата лидери отбелязаха, че страните им имат общи нужди от енергия и е положително, че потреблението на електроенергия в Гърция се увеличава през лятото, а в България през зимата.

По повод пандемията Кириакос Мицотакис каза, че се радва, че новият министър-председател на България отдава голямо значение на ускоряването на ваксинациите и предоставя Гърция на свое разположение, „ако има начин да помогне“, както характерно отбеляза.

Той заяви още, че курсът на Западните Балкани към Европа е в интерес на всички нас и затова Гърция го подкрепя, „без да забравя, че тези страни трябва първо да отговарят на критериите с добросъседски отношения“.

Материалът е от debati.bg

предишна статияПроф. Георги Михайлов: Българинът не е антиваксър
следваща статияБарак и Мишел Обама най-почитани в света, Путин се изкачва с 3 места