Руският президент Владимир Путин е сред първите 10 най-почитани хора в света през 2021 г., според резултатите от анкета, проведена от британската компания за изследване на общественото мнение „YouGov“.

Списъкът на 20-те най-уважавани хора в света включва политици, бизнесмени, спортисти и актьори.

Първите три места за всеки пол са непроменени от миналата година, като бизнес магнатът и филантроп Бил Гейтс остава втори сред мъжете, следван от китайския премиер Си Дзинпин. Сред дестетте най-уважавани мъже са още Кристиано Роналдо и Лионел Меси, актьорът Джеки Чан, милиардерът и изследовател на космоса Илон Мъск, индийският премиер Нарендра Моди и основателят на китайската електронна компания за търговия Alibaba, Джак Ма. Бившият и настоящият президенти на САЩ Доналд Тръмп и Джоузеф Байдън заемат съответно 13 и 20 място.

Анкетата показва, че руският лидер Владимир Путин се е изкачил с три места тази година и заема девето място.

Мишел Обама запазва позицията си на най-почитана жена в света. Актрисата и хуманитарист Анджелина Джоли продължава да бъде втората най-обичана жена в света, изпреварвайки третия британски монарх кралица Елизабет II.

Пакистанската активистка за човешки права Малала Юсуфзай и индийската актриса Приянка Чопра се издигнаха най-много в класациите тази година, изкачвайки се с пет места съответно до 9-о и 10-то.

В класацията на жените присъстват по-изявени артисти, като 10 от най-уважаваните жени са актриси, певици или телевизионни водещи. За разлика от тях, списъкът на най-възхищаваните мъже съдържа повече хора от политически, бизнес и спортни среди.

Проучването се провежда от пролетта на тази година и включва над 42 000 души от 38 страни по света.

предишна статияКак гръцките медии отразиха визитата на Мицотакис в София?
следваща статияМинималните температури падат до минус 10° днес