Според експерти ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, след като е прекарала почти седем години в космоса.

Ракетата-носител е изстреляна от Флорида през февруари 2015 г. като част от междупланетна мисия за изпращане на космически метеорологичен спътник на милион километри. Но след като завърши дългото изгаряне на двигателите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към т.нар. точка на Лагранж (неутрална по отношение на гравитацията позиция), втората степен на ракетата остана без контрол.

На този етап тя е била достатъчно високо, за да не разполага с достатъчно гориво за връщане в земната атмосфера, но също така „не е разполагала с енергия, за да избегне гравитацията на системата Земя-Луна“, обяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна публикация в Ars Technica. Според него от февруари 2015 г. насам тя се движи по хаотична орбита.

Космическите наблюдатели смятат, че ракетата – около четири тона „космически боклук“, е на път да пресече Луната със скорост около 2,58 км/сек в рамките на няколко седмици.

Бил Грей, който пише софтуера за проследяване на близки до Земята обекти, астероиди, малки планети и комети, заяви, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в далечната страна на Луната, близо до екватора.

Анализаторът на данни заяви в неотдавнашна публикация в блога си, че обектът „е направил близко прелитане до Луната на 5 януари“, но ще направи „сигурен удар на 4 март“. „Това е първият непреднамерен случай на удар на космически боклук в Луната“, добави Грей.

Точното място, на което ще падне ракетата, остава неясно поради непредсказуемия ефект от „натиска“ на слънчевата светлина върху ракетата и „неяснотата при измерването на периодите на въртене“, което може леко да промени орбитата ѝ.

„Тези непредсказуеми ефекти са много малки. Но те ще се натрупат от сега до 4 март“, пише Грей и добавя, че са необходими допълнителни наблюдения, за да се уточнят точното време и място на удара.

Що се отнася до това дали сблъсъкът може да бъде наблюдаван от Земята, Грей казва, че вероятно няма да бъде забелязан. По-голямата част от Луната е на пътя и дори да е от близката страна, ударът се случва няколко дни след Новолуние.

Космическите ентусиасти смятат, че ударът може да предостави ценни данни.