Води се пропаганда с цел да се убедят българските граждани, че всяко наше пълноценно участие в структурите на НАТО е насочено против българския национален интерес, защото ще ни вкара в конфликт с Русия. Това заяви политологът доц. Огнян Минчев.

В ефира на БНР Минчев предупреди, че когато една лъжа бъде повторена хиляда пъти, тя се превръща в истина за част от българските граждани.

Според него ще е трудно да се постигне споразумение от представителите на властта по темата, защото пропагандното говорене против включването на България в обща система за сигурност в източния фланг на НАТО стимулира русофилски политически сили у нас да се отърват със символични мерки по отношение на българската национална сигурност в контекста на нарастващата криза около Украйна.

Той припомни, че НАТО е отбранителен военен съюз и участието на страната ни в него дава възможност да се гарантира националната ни сигурност по начин, който изключва какъвто и да е тип агресивност.

 „Няма да има никакви преки последствия върху България от конфликта между Русия и Украйна, но винаги при такива конфликти могат да се изострят други потенциални конфликти, включително и в регионалния контекст на България. Да не забравяме, че има свръх въоръжаване на Сърбия, към която летят руски самолети и носят оръжие за сръбската армия“, каза той.

По думите му вече 18-а година, откакто сме в НАТО, официалната руска политика е да редуцира българското присъствие в НАТО и до номинално присъствие.

„Без да имаме армия, без да имаме въоръжение, без да имаме ясна стратегия за това как участваме в колективната отбрана на Съюза, в който сами сме избрали да членуваме“, каза още той.

Политологът е убеден, че НАТО няма намерение да напада Русия.

Доц. Минчев посочи още, че руският президент Владимир Путин иска да ревизира всички резултати от геополитическия процес, започнал с рухването на СССР, и се разви в създаването на една цялостна евроатлантическа система за сигурност, в която участва и България като член на НАТО.

Според политолога президентът Румен Радев би могъл да участва в Съвета по сигурност при премиера, както и би могъл да свика КСНС по темата.

Материалът е на debati.bg