Англия

Световните шампиони от Германия и вечните им дразнители от Англия се класираха за Световното първенство по футбол в Русия догодина. Бундестимът се наложи с 3:1 над Северна Ирландия като гост, а Трите лъва измъкнаха трудно 1:0 срещу Словения на „Уембли“.

Маншафтът записа 9-и успех от 9 мача и е недостижим на върха в група „С“ на квалификациите в зона „Европа“. Още до почивката Себастиан Руди и Сандро Вагнер дадоха солиден аванс на тима на Йоахим Льов, а в края на мача се разписа и Йошуа Кимих. Почетният гол за северноирландците бе дело на Джош Магенис в добавеното време.

Северна Ирландия Германия

Дори и точка щеше е достатъчна на Бундестима, за да си гарантира визи за световните финали.  Домакините пък имаха солидна преднина пред останалите отбори в групата и знаеха, че ще завършат на второто място в групата, което ще им осигури участие на плейофите. Ирландците дори имаха теоретични шансове да финишират първи, но те минаваха през задължителна победа на „Уиндзор Парк“.

В началото на квалификациите Германия победи Северна Ирландия с 2:0 у дома, а преди това надви същия съперник с 1:0 и на Евро 2016.  След победата Бундестимът продължава да няма загуба в световна квалификация като гост от цели 83 години.

Ирландците бяха в серия от 5 поредни победи (при това без допуснат гол) за пръв път в историята си, но малцина вярваха, че тя ще продължи. Селекционерът Майкъл О’Нийл отново заложи на петима бранители, сред които и Гарет Макоули. Футболистът на Уест Бромич няма нито един мач за клубния си тим през сезона, но бе титуляр в сърцето на отбраната на домакините.

В състава личаха имената на опитните Джони Еванс, Крис Брънт и Стивън Дейвис, а в атака действаха Кайл Лафърти и Джош Магенис. Германия пристигна в Белфаст без някои от най-ярките си звезди – Мануел Нойер, Месут Йозил, Марио Гьотце, Сами Кедира и Тимо Вернер, но Йоахим Льов отново можеше да разчита на Жером Боатенг.

Бранителят на Байерн (Мюнхен) игра рамо да рамо със съотборниците си в баварския гранд Матс Хумелс и Йошуа Кимих, а карето в защита се допълваше от левия бек на Херта (Берлин) Марвин Платенхард. Ролята на централен нападател бе поверена на Сандро Вагнер, а зад него си партнираха Леон Горетцка, Юлиан Дракслер и капитанът Томас Мюлер.

Северна Ирландия Германия

Двубоят започна с леден душ за ирландците, които получиха гол още във 2-ата минута. След атака на гостите по десния фланг топката беше избита извън пределите на наказателното поле, където Руди я посрещна с бомбен шут и я заби под гредата. Стражът Майкъл Макгавърн нямаше какво да стори, а само две минути по-късно негова добра намеса попречи на Сандро Вагнер да удвои преднината на Бундестима.

За кратко изглеждаше, че футболистите на Северна Ирландия са се отърсили от шока, но всеки път, когато германците вдигаха темпото, се стигаше до голова опасност. В 18-ата минута Вагнер засече центриране на Кимих, но уцели гредата. В 20-ата Горетцка пропусна да се възползва от подаване на Руди, но секунди по-късно Томас Мюлер намери Вагнер, който се справи с опеката на Макоули и вкара четвъртото си попадение с националната фланелка.

Северна Ирландия Германия

Ранните голове поставиха мача изцяло под контрола на Маншафта. В 28-ата минута Дракслер стреля над вратата, а малко след това Хумелс направи същото след центриране от корнер. Единствената голова ситуация в полза на домакините дойде в 22-ата минута, но Марк-Андре тер Стеген внимаваше и спаси удара на оставения непокрит Кори Еванс.

На почивката Майкъл О’Нийл се отказа от един от бранителите си, в лицето на Лий Хъдсън и пусна Стюарт Далас, който да усили халфовата линия. Това не промени нищо за германците и те с лекота диктуваха събитията на терена. В 51-ата минута Томас Мюлер отправи удар с глава, но Макгавърн се разтегна и изби в корнер.

Северна Ирландия Германия

Домакините заиграха малко по-активно след 60-ата минута, но нямаха идея как да стигнат до гол. При една от поредните германски атаки топката беше върната към Тони Кроос, но той стреля много неточно.

Четвърт час преди края ирландците бяха близо до гола, но резервата Конър Уошингтън шутира малко над вратата. Германия отговори с пропуск на Льорой Сане, появил се на мястото на Дракслер. Бундестимът все пак отбеляза и трети гол, а негов автор стана Йошуа Кимих.

Десният бек на гостите се възползва от грешка на Джони Еванс и от малък ъгъл провря топката между гредата и тялото на Макгавърн. Дълбоко в добавеното време домакините се зарадваха на почетно попадения. Отбеляза го Джош Магенис глава.

Класиране група С

Германия събра 27 точки и има голова разлика 38:3. В последния си мач Маншафтът ще приеме Азербайджан, а Северна Ирландия ще гостува на Норвегия в двубой без значение за крайното класиране.

Англия стигна до драматична победа с 1:0 срещу Словакия на „Уембли“ в последния домакински двубой на трите лъва в световните квалификации. Хари Кейн донесе успеха на селекцията на Гарет Саутгейт с гол в 94-ата минута и остави Англия на пет точки пред втория отбор в Група F – Шотландия. Това бе седма победа в девет мача за англичаните, които все още нямат загуба в квалификациите.

Хари Кейн

Гарет Саутгейт заложи на схема 4-2-3-1, като Алекс Окслейд-Чембърлейн, Рахим Стърлинг, Маркъс Рашфорд и Хари Кейн съставиха офанзивния квартет. Последният изведе трите лъва с капитанската лента.

Бившият нападател на Лудогорец Роман Безяк започна като титуляр за гостите. Той си партнира в атака с Андраж Шпорар и Бенямин Вербич.  Англия очаквано доминираше, но за цялото първо полувреме домакините създадоха едва една чиста ситуация за гол.

Това се случи в 26-ата минута, когато Хендерсън шутира опасно, но Облак спаси. Десетина минути след това Уокър изпълни пряк свободен удар от много добра позиция, но прати топката над вратата. Иначе трите лъва атакуваха предимно отляво, където доста деен бе Маркъс Рашфорд.

В 41-вата Дайър прати топката с глава във вратата на Облак, но още преди удара на играча на Тотнъм бе прозвучал сигнал за нарушение на Стърлинг в атака. В добавеното време стражът на гостите изби и удар от фаул на Рашфорд.

Рахим Стърлинг

В самото начало на второто полувреме Йокич отправи точен изстрел с глава, но Харт улови, въпреки че не действаше много убедително.

В 62-рата минута Англия пропусна най-чистата си възможност до момента. Рашфорд бе изведен отляво и прехвърли вратаря на гостите, но ударът му не бе силен и Мевлия изчисти пред голлинията. Три минути след това и капитанът Бощиян Сесар изби пред голлинията след изстрел по земя на Стърлинг. Натискът на домакините се усилваше и в 69-ата минута шут на Кейн профуча покрай далечната греда.

Англия Словения

В 83-ата минута и Джо Харт трябваше да се намесва решаващо, след като Матавж бе изведен сам срещу него, но стражът на Уест Хам спаси.

В четвъртата минута на добавеното време Ян Облак сгреши в опита да подаде топката с ръка към свой съотборник. Уокър пресече, проби по десния фланг и центрира към Кейн, който изпревари Мевлия и засече отблизо за крайното 1:0.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияВдовицата на Стив Джобс ще инвестира в баскетбол и хокей
следваща статия75% от меда в света са открити опасни пестициди. Вредни ли са те за здравето ни?