Начало Водещи 75% от меда в света са открити опасни пестициди. Вредни ли са...

75% от меда в света са открити опасни пестициди. Вредни ли са те за здравето ни?

1304
пчела

В 75% от меда, произвеждан в световен мащаб, са открити следи от пестициди, сочи проучване на списание „Сайънс” (Science).

мед

Учените са обезпокоени за оцеляването на опрашващите насекоми, които играят решаваща роля в селското стопанство.

Концентрациите, открити в 198 проби от мед, произведени по цялата планета не се считат опасни за хората. Те всъщност са по-ниски от тавана, разрешен от Европейския съюз.

мед

След като констатира, че 34% от пробите съдържат „концентрации на неоникотиноиди, за които се знае, че са вредни” за пчелите, учените предупреждават, че хроничното излагане на въздействието на тези пестициди заплашва оцеляването на малките летящи насекоми.

Пчелите опрашват растенията, докато събират нектара от цветовете, който отнасят в кошера, за да образува мед.

мед

Те участват в опрашването на над 90% от 107-те най-важни култури на Земята, но през последните години попадат в обхвата на синдрома „колапс на пчелните колонии”. Всичко това води до изчезване или смъртта на цели роеве.

„Откритията са тревожни”, оценява Крис Конъли, експерт по невробиология в университета в Дънди, автор на статията, придружаваща публикацията на изследването.

Той предупреждава, че високите нива са достатъчни, за да повлияят на мозъчните функции на пчелите и да възпрепятстват способността им да намират храна и така да опрашват нашите култури и растителност.

мед

Неоникотиноидите са квалифицирани като ключов фактор за глобалния спад на броя на пчелите. Тяхната употреба бе частично забранена от Европейския съюз през 2013 г.

По-голямата част от пробите, събрани в Европа по време на проучването, са взети преди влизането в сила на забраната. Необходими са допълнителни анализи за оценка на ефективността на европейската инициатива.

предишна статияГермания и Англия си подпечатаха билетите за Мондиал 2018 (ВИДЕО)
следваща статияАржентина трепери за класирането си в Русия след издънка срещу Перу (ВИДЕО)