Аржентина

Мегазвездата Лионел Меси и Аржентина отново се издъниха, като продължават да треперят за мястото си на Мондиал 2018 в Русия. Гаучосите продължиха слабото си представяне, завършвайки 0:0 с Перу в мач от 17-ия кръг на световните квалификации в зона Южна Америка.

Двубоят на „Бомбонера“ бе ключов за двата тима, които все пак остават с шансове за виза в Русия, след като Колумбия допусна обрат в последните секунди от Парагвай (1:2), а Чили изхвърли Еквадор (2:1) от надпреварата с гол в края.

Класиране Зона Южна Америка

Само 90 минути преди края на квалификациите, Аржентина остана на шесто място в класирането преди гостуването си на Еквадор с актив от 25 точки. Така за момента двукратните световни шампиони са аут от Мондиала, тъй като първите четири тима се класират директно, а петият играе бараж.

Головете в последните секунди на мача в Колумбия обаче оставиха всичко в ръцете на Меси и компания. Успеят ли да спечелят в Еквадор, аржентинците ще изпреварят минимум един от отборите на Перу (25 точки) и Колумбия (26 точки), които излизат в мач на живот и смърт в Лима. Третият Чили, който също има 26 точки, пък гостува на Бразилия, първият тим гарантирал си участието в Русия от квалификациите по света.

Аржентина Перу

Домакините бяха водени от своя капитан и голмайстор номер едно в историята на националния отбор на Аржентина – Лео Меси, който за първи път игра официален мач в дома на Бока Хуниорс. Феновете пък го посрещнаха с огромни плакати:“Меси е футболистът №1 на века“ и „Меси е най-добрият в света, добре дошъл на „Бомбонера“.

Звездите на Хорхе Сампаоли търсеха задължителна победа, за да изместят гостите от последното място даващо право на директно участие. Това не се случи въпреки подкрепата на около 45 000 фенове по трибуните на „Бомбонера“. Домът на аржентинския шампион прие първи мач от световните квалификации от 16 ноември 1997 година, когато там се игра Аржентина и Колумбия (1:1).

Интересното е, че местната футболна федерация реши да премести важния сблъсък на стадиона на Бока, въпреки че гаучосите играят мачовете си предимно на „Монументал“, за да може легендарната публика на синьо-жълтите да помогне, създавайки страхотна атмосфера. Именно поради това 7000 билета бяха подарени от федерацията на агитката на Бока, която не спря да подкрепя домакините.

Аржентина Перу

През първите 45 минути Меси имаше две възможности, но първо защитник изби в 14-ата минута, а след това ударът му мина встрани от дясната греда. Капитанът на Аталанта Гомес пробва рефлекса на Галесе, а голаджията на местното първенство Дарио Бенедето, който бе предпочетен пред Мауро Икарди, с глава пропусна най-добрата възможност в последните секунди на първата част.

Гостите пък пропиляха най-добрата си възможност в 34-ата минута, когато Фарфан стреля в аут от няколко метра.

Аржентина Перу

На почивката Анхел ди Мария бе заменен от Емилиано Ругани. Второто полувреме започна с натиск на Аржентина, тъй като Чили водеше с 1:0 на Еквадор, което оставяше двукратните световни шампиони на шесто място. Бенедето бе изведен от Меси, но Галесе изби, при добавката Меси удари дясната греда, а в 47-ата минута хубав удар на Билия бе избит от Галесе в корнер.

В 55-ата минута Меси изведе Гомес, който от три метра стреля силно, но Галесе отново спаси. Капитанът на Бока Хуниорс Фернандо Гаго влезе на мястото на Банега, като бе посрещнат с мощни аплодисменти.

Аржентина Перу

Най-добрият на терена Лео Меси навърза няколко защитници в 60-ата минута, като намери Ригони, който от два метра стреля, но защитник изби топката, която отиваше във вратата. Въпреки това реферът отсъди аут, вместо корнер.

Малко след това Гаго се контузи, като бе заменен принудително от Паредес. Халфът на Бока напусна с насълзени очи шест минути след влизането си на терена, тъй като изяви притеснение, че е получил тежка травма в коляното. Сампаоли пък нямаше възможност да пусне Икарди или Пауло Дибала, след като смените му свършиха.

В 67-ата минута Бенедето отново бе изведен от Меси, нападателят стреля с левия крак, но стражът на гостите Галесе отново изби. Последният получи жълт картон, тъй като бавеше времето при изпълнение на аут, като заедно с Фарфан пропускат важната среща с Колумбия в последния кръг.

Аржентина Перу

Гомес искаше дузпа в 75-ата минута, но такава нямаше, а две минути по-късно Масчерано стреля опасно от 22 метра, но топката мина малко над горната греда на гостите.

Меси опита да измисли нещо, като всяка атака минаваше през неговите крака, но гостите се защитаваха отлично, а в 95-ата минута бяха близо до шокираща победа. Гереро стреля от фаул, но Ромеро изби.

Аржентина Перу

Около 6000 фенове на гостите аплодираха своите герои, които търсят първо класиране на световно първенство от 1982 година, а минута преди края на редовното време, се очакваше да играят протоколен последен мач с Колумбия, която водеше с гол на Фалкао и се класираше на Мондиала, но двата късни гола на Парагвай, успокоиха гаучосите, а Перу ще бъде без двама основни играчи в най-важния си мач за последните 35 години.

Аржентина Перу

Селекционерът Рикардо Гарека обаче е изградил отбор, който има сериозни шансове да зарадва всички в Перу с класиране сред 32-та най-добри отбори на планетата.

Звездите на Аржентина, които сензационно имат второто най-слабото нападение в групата с едва 16 попадения от 17 мача, като единствено Боливия (14) е зад тях, трябва да спечелят на 100% в Еквадор, в противен случай ще пропуснат Мондиал за първи път от 1970 година в Мексико.

Интересното е, че през август 1969 години Аржентина и Перу отново играят на „Бомбонера“ в ключова квалификация за световното в Мексико, срещата отново завършва наравно – 2:2, този резултат праща перуанците на световно, а гаучосите за първи и последен път на този етап не се класират с игра на най-големия футболен форум в света.

Резултати от 17-ти кръг:

Боливия – Бразилия 0:0

Венецуела – Уругвай 0:0

Колумбия – Парагвай 1:2

Чили – Еквадор 2:1

Аржентина – Перу 0:0


За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статия75% от меда в света са открити опасни пестициди. Вредни ли са те за здравето ни?
следваща статияРио де Жанейро е домакин на международен кинофестивал