Начало България Адв. Хаджигенов: Животът на правителството зависи от правосъдната реформа

Адв. Хаджигенов: Животът на правителството зависи от правосъдната реформа

558

Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От миналото лято стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести. Народен представител в 45-то и 46-то НС от формацията „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Протестите, в които имахте водеща роля, искаха промяна. Получихме ли правителство на промяната, как оценявате първите му действия? 

Не получихме правителство на промяната. То се бави с решителни действия, не разбира каква заплаха има срещу себе си. Съдейки по действията и на правителството и на парламента, получихме нещо като помощно училище за политика. Там са едни хора, които нямат ни най-малка представа какво и как да направят. Те дори нямат представа какъв противник имат. Оттук нататък имаме един жалък водевил, в който си играят на политици. Опитват някакви неща, но са като деца с нова играчка. В краткия живот и на 45-тото и на 46-тото Народно събрание, коалицията, от която бях част, показа как точно трябва да се случват нещата – бързо, максимално ефективно и най-вече – максимално твърдо. Няма как към противник, който разполага с милиарди, окупирал цялата власт, да се отнасяш деликатно, четейки декларации от трибуната. Тук говорим за престъпна власт, която управлява повече от 10 години и открадна стотици милиарди. Нужни са твърди и категорични действия. Аз, например, не бих приел Гешев в Министерски съвет, както и не бил приел цветя, ако съм правосъден министър. Трябва да се сложи ясна разделителна граница кои са те и кои сме ние. Повтаря се само „Пеевски”, а в същото време той е в парламента и не може да го погледнат в очите.

Парламентът действа мудно по отношение на съдебната реформа. Останахме с впечатление, че предишният парламент подготви законопроекти в тази посока, за които не остава време по технически причини. Ще минат ли скоро тези законопроекти, с които, на теория, всички са съгласни? 

Парламентът не действа изобщо. Отново има неразбиране, подобно на управлението на Борисов, че парламентът управлява, а изпълнителната власт изпълнява. Отново всичко е фокусирано върху личността на премиера и при един-двама министри, а на другите дори не им знаем имената. Те определят политиката, което не трябва да е така. Както Борисов в миналото казваше, че чака обвинения и на следващия ден те ставаха факт. Сега Петков очаква обвинения. Но от кого ги очаква? От Гешев ли? Това не е сериозно?

Нека бъда максимално „екзактен” с риск да прозвуча като ДПС. Нямаше технически причини и пречки. Имаше неистова съпротива от страна на корупцията – ГЕРБ, ДПС и частично БСП. Тази съпротива я има и сега, но тя не е толкова неистова, защото няма срещу какво. Какво правят? Освен да махат хората на ГЕРБ по места и да слагат техни хора. Това без съмнение трябваше да бъде направено, макар и не по този начин. Те дори не оценяват факта, че политическият живот на правителството зависи от правосъдната реформа – махането на Гешев и махането на Цацаров, ВСС, закриването на спецсъдилищата.

Защо Цацаров вика правосъдния министър Надежда Йорданова? Адекватно ли реагира тя на неговата покана? 

Правителството се навря в тази кална локва с неадекватните си действия и позиции. Очакват от Гешев и Цацаров да свършат нещо като те самите са врагът и ще саботират процеса, което и правят – привикват премиер и министър да им разкажат неща, които знаят и децата.

Как разчитате маневрата на Гешев с призовката към премиера? Може ли да твърдим, че това е натиск и пореден опит за спасяване на спецправосъдието? 

Това е опит да бъде спасен Гешев. Естествено седи и по-голямата цел – да бъде изпрана и изгладена цялата организирана престъпна група, която ни управлява от години. Както виждате за Борисов дори не се споменава нищо. Доказателствата на МВР отиват в прокуратурата, а тя не прави нищо.

Каква е вашата политическа и юридическа прогноза – ще има ли правосъдна реформа или тя ще събори този парламент и правителство? 

За жалост, бих заложил на второто, защото има тотална липса на желание и разбиране. Както казах вече – наблюдаваме помощно училище за политици, а не трябва да е така. По-скоро прокуратурата и корупцията ще бутнат и това правителство и парламент. Няма как с чакане и нищоправене проблемът да се реши от само себе си. Например Асен Василев допусна колосална грешка, казвайки, че проблемите на България са в бедността. Всъщност проблемът е, че се краде огромен обществен ресурс. Но именно тук е и ролята на правосъдното министерство. Т.е тръгваме оттам, откъдето започваме? Това е дълга битка, която не започва и не свършва с отстраняването на главния прокурор. Това е дълъг път и трябва да извървим нашата собствена Голгота. Неопитността не е оправдание, и ние бяхме неопитни, когато бяхме в парламента. Нужно е осъзнаване срещу кого се изправят. Това е война, беше такава и когато я започнахме в началото. В момента политическата твърдост е като на малеби.

Материалът е на debati.bg

предишна статияДенят за една от зодиите ще бъде свързан с приятни приятелски срещи
следваща статияСъветникът на Държавния департамент на САЩ: България е oтличен съюзник