Съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей посети София начело на делегация от високопоставени официални лица, като част от обиколката си в няколко държави. Целта на посещението е провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ по редица стратегически въпроси. В рамките на своето посещение в България съветник Шолей имаше честта да се срещне със заместник министър-председателя Асен Василев, с министъра на отбраната Стефан Янев и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Посещението на Шолей в страната ни е в продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 година. Той оцени високо резултатите от своите разговори с представителите на българското правителство.

“Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси”, заяви Шолей, цитиран от посолството на САЩ в София.

Срещата с Янев

американска делегация

В рамките на срещата е била разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент е бил поставен и върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса.

Обсъдени са били и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем са посочени хибридните и кибератаки, като от българска страна е заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита.

Стана ясно още, че България спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности. Привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки.

По думите на военният ни министър днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, каза Янев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Възможно е американски военни да се включат в българския батальон, който се очаква да се включи в учения на НАТО.

Шолей: България е oтличен съюзник

САЩ ще продължи  тясна координация с България по всички бъдещи движения на въоръжени сили. Тази координация ще бъде ръководена от суверенните решения на България като съюзник в НАТО и от Споразумението за военно сътрудничество, което подписахме през 2006 г., каза Дерек Шолей в интервю за 24 часа.

„България е не просто надежден, а отличен съюзник. Трябва само да погледнем многото успешни съвместни учения и обучения, на които България бе домакин миналата година. Освен това България е на път да отдели два процента от БВП за отбрана до 2024 г., спазвайки ангажимента си от срещата на върха на НАТО в Уелс, с цел укрепване на европейската сигурност“.

Той обърна внимание, че действията на Русия са по-красноречиви от публичните ѝ изявления.

„Русия е струпала над 100 хил. военни на границата с Украйна и придвижва още войски и въоръжение в тази посока. Русия е разположила войски и в съседен Беларус. Как Москва оправдава тези свои действия? Не може да ги оправдае. Вместо това разчита на дезинформация. Русия твърди, че Украйна я заплашва и че тези войски, танкове и артилерия са с изцяло отбранителна цел. Виждали сме тази схема и преди. Когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г., тя твърдеше, че Украйна е агресорът, а Русия – потенциалната жертва, за да оправдае своите предварително планирани военни действия. Днес отново виждаме значителни усилия за прокарване на пропаганда, която да представи Украйна, НАТО и САЩ като заплаха за Русия. Това е опасна ситуация и ние постоянно казваме, че Русия може да нахлуе по всяко време. Времето за разумно планиране е преди да започне дадена криза, и точно това прави САЩ заедно с нашите съюзници и партньори от НАТО“, каза той.

американска делегация

Междуведомствена делегация от САЩ посети София на 8-ми февруари. Пътуването на съветника на Държавния департамент на САЩ до българската столица е част от обиколката му до Букурещ и Брюксел. Той ще разговаря по редица въпроси и ще се консултира с НАТО и Европейския съюз относно руската агресия към Украйна.

Материалът е на debati.bg

 

предишна статияАдв. Хаджигенов: Животът на правителството зависи от правосъдната реформа
следваща статияБил Гейтс написа книга за предотвратяване на пандемии