Роман Абрамович излезе с официално изявление, в което обяви, че е взел решение да продаде Челси. Руският милиардер даде началото на нова ера в лондонския клуб и Висшата лига, когато закупи „сините“ през 2003. Но управлението на Абрамович бе застрашено след руската инвазия на Украйна. 55-годишният бизнесмен предаде „настойничеството“ на Челси на благотворителна организация миналата седмица.

„Бих искал да адресирам спекулациите в медиите през последните няколко дни във връзка със собствеността ми на Челси. Както съм отбелязвал и преди, винаги съм взимал решения в най-добър интерес на клуба. В настоящата ситуация, взех следователно решение да продада клуба, тъй като вярвам, че това е в най-добър интерес на него, феновете, работещите, както и спонсорите и партньорите на Челси“, се казва в изявлението.

В него се добавя още, че Абрамович няма да има претенции към възвръщане на заеми, като ефективно ще отпише 1.5 млрд. паунда под формата на задължения – и че нетните средства от всяка продажба ще бъдат дарени на благотворителна организация, която ще бъде използвана, за да облекчи „всички жертви на войната в Украйна“.

„Продажбата на клуба няма да бъде бърза, но ще бъде осъществена според необходимата процедура. Няма да искам възвръщането на заеми. Това никога не е било нито бизнес, нито пари за мен, а за чистата страст за играта и клуба. В добавка, инструктирах екипа ми да създаде благотворителна организация, в която всички нетни средства от продажбата да бъдат дарени. Фондацията ще бъде за облекчение на жертвите от войната в Украйна. Това включва осигуряването на критични финанси, свързани със спешни и незабавни нужди за жертви, както и подкрепянето на дългосрочна работа на възстановяване. Моля Ви, искам да знаете, че това е невероятно трудно решение за мен и ме боли да се разделя с клуба по този начин. Въпреки това, вярвам, че това е в най-добър интерес на клуба. Надявам се, че ще имам възможност да посетя „Стамфорд Бридж“ още веднъж, за да се сбогувам с всички Вас лице в лице. За мен бе привилегия да бъда част от Челси и съм горд от нашите съвместни постижения. Футболен клуб Челси и привържениците му ще бъдат винаги част от моето сърце“, се завършва в съобщението.

Във вторник вечер стана ясно, че руснакът е предложил Челси на потенциални купувачи, като швейцарският милиардер Хансйорг Вис каза пред Blick, че „подобно на всички други олигарси, той е в паника“. Съвместният собственик на Ел Ей Доджърс Тод Бьоли, който се опитал да закупи Челси през 2019, е претендент, според The New York Post. ММА звездата Конър МакГрегър също прояви интерес, написвайки следното в Туитър: „Бих искал да изследвам тази възможност. @Челси“.

Под управлението на Абрамович, Челси записа страхотни успехи, като спечели пет пъти Висшата лига, пет пъти ФА Къп, три пъти Купата на Лигата, както и по два пъти Лига Европа и Шампионска лига, където тимът триумфира за последното миналата година във финала с Манчестър Сити след 1:0. В добавка, воденият от Томас Тухел тим спечели и Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство през 2021.

Още спортни новини – четете тук 

предишна статияНа трети март Google посреща с българския флаг
следваща статияЗакуските по света: Как в различните държави започват деня?