CNN Travel представя 21 международни специалитета за всяко небце. Научете за вкусното културно разнообразие на закуската в нашия свят. Може би дори ще откриете вдъхновение за следващото си хранене.

закуска, хляб

Швейцария

През делничните дни швейцарците често се придържат към бързи, но засищащи закуски като традиционната закуска с мюсли – смесица от овесени ядки тип гранола с плодове, която обикновено се сервира върху гъсто кисело мляко. Но през уикендите е време за швейцарски брънч. Наред с рьощти (картофени палачинки), сирена и колбаси, централната част на масата за брънч е така наречения zopf, традиционен плетен яйчен хляб, подобен на бриош, сервиран с мед, масло и конфитюр.

закуска, етиопия, genfo

Етиопия

Когато ядете qurs (означава „закуска“ на амхарски, официалният език на Етиопия), има вероятност да ви сервират каша. Въпреки че има много разновидности и имена за топли зърнени зърнени храни, които се ядат в цялата страна, пикантната каша Genfo е една от най-популярните. Тя се прави чрез смесване на ечемичено брашно с вряща вода, докато се образува гъсто, лепкаво тесто, след което се оформя в кръгла могила с кладенче в центъра. То се пълни с избистрено масло, смесено с бербере, сложна смес от подправки, а по краищата на ястието често добавят лъжици кисело мляко.

тамагояки

Япония

Японските закуски попадат върху пикантната страна на хранителния спектър. Голяма част от нещата които ядат за закуска японците, не биха били неуместни за всяко друго хранене за деня. Много сутрешни ястия се състоят от селекция от малки чинии, всяка с няколко хапки от традиционно японско ястие. Например риби като сьомга или скумрия, мисо супа, мариновани зеленчуци и ориз. Има и тамагояки, леко сладък валцуван омлет, направен от тънки слоеве яйца в правоъгълен тиган, който му придава характерната форма.

скир

Исландия

Някои исландци започват деня си с масло от черен дроб на треска, богат източник на омега – 3 мастни киселини. Това е един от страничните продукти на рибната индустрия в страната. За него се твърди, че се бори със сезонното афективно разстройство, както и че има много ползи за здравето. Но това не е единствената опция за закуска на исландците. За по-вкусно сутрешно хранене те предпочитат купа хафраграутур, гъста овесена каша с ядки, стафиди и захар, или порция Скир, гъст култивиран млечен продукт, подобен на кисело мляко, който всъщност представлява прясно сирене.

кая сандвич

Сингапур

Множеството ястия, сервирани в различните част на Сингапур привличат апетита в този азиатски град-държава. Тези заведения за хранене на открито винаги са отворени и не е необичайно да видите гладни хора, които загребват купи с пикантни нудъли с къри за закуска. За традиционна закуска тостът с кая е задължителен. Този непретенциозно изглеждащ препечен сандвич е намазан с ароматна кая, сладко, приготвено от кокосово мляко, яйца и понякога листа от пандан. Има ярък зелен цвят и вкус. Страхотно е с кафе или чай, а всеки щанд или магазин прави препечени тостове с кая по свой собствен начин.

мароко, багхир, палачинки

Мароко

Заедно с ментовия чай, хлябът с грис е основен продукт на мароканската маса за закуска. Baghrir са тънки кръгчета с дрожди, осеяни с малки дупки, които им дават името „палачинки с хиляда дупки. Тези леки хлебчета от грис се заливат с масло и мед. Друг вариант на мароканската закуска е Харча. Това са по-дебели кръгли бисквити на скара, които имат хрупкава коричка от посипка на прах от едър грис.

"бреки", закуска

Австралия

За тези, които обичат зърнени закуски, авокадо и пикантни тостове, австралийското „бреки“ ще ви заведе в рая. С фокус върху пресните продукти, пълнозърнестите храни и хранителните комбинации, австралийските закуски могат да варират от класически тост с авокадо върху хляб със семена до купа фаро, гарнирана с поширано яйце и мариновани зеленчуци, или оризов пудинг с кисело мляко, семена и горски плодове. Австралийците не пропускат кафето – еспресо с високо съотношение на горещо мляко.

Аржентина

Има една дума, която дефинира аржентинската маса за закуска: сладкиши. Тя обхваща един сладък и тестен свят от форми, размери и вкусове. Някои от по-популярните предложения включват кроасани, козуначени хлябове, подобни на бриош, традиционни понички с пълнеж, чурос. Всеки от изброените сладкиши често може да се срещне потопен в шоколад. Много от тях са пълни с млечен карамел или ванилов крем. Задължително се консумират големи количества мате или кафе.

Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на Дебати.бг

предишна статияАбрамович продава Челси и дарява средствата на жертвите в Украйна
следваща статияДжокович се завръща в големите турнири