Начало Водещи 100 дни война: Нетаняху убеден в победата, протест иска оставката му

100 дни война: Нетаняху убеден в победата, протест иска оставката му

64
Израел. Война с Хамас

Снимка: БТА


Днес се навършват 100 дни от началото на войната между Израел и Хамас. Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди – „Никой няма да ни спре!“

Конфликтът предизвика хуманитарна криза, убитите в Ивицата Газа по данни на Хамас са 23 хиляди души, а по-голямата част от палестинската територия е в руини след израелските бомбардировки, припомня БНТ.

През последните седмици се засилиха опасенията и от разрастване на конфликта – първо с убийството на втория човек в йерархията на Хамас в Бейрут, а после и с нанесените от Съединените щати и Великобритания удари срещу хутите в Йемен.

Израелският министър-председател увери, че военните операции вече са направили възможно „елиминирането на повечето военни подразделения на Хамас“ на палестинска територия.

По повод заведеното дело от Южна Африка в Международния съд в Хага по обвинение в геноцид в Газа Нетаняху предупреди:

„Днес стават 100 дни – 100 дни от ужасния ден, в който наши граждани бяха отвлечени и убити. Продължаваме войната до тотална победа, докато постигнем всичките си цели – елиминация на Хамас, връщане на всички заложници и гаранции, че Газа никога вече няма да е заплаха за Израел. Ще възстановим сигурността, както на юг, така и на север. Никой няма да ни спре – нито Хага, нито оста на злото, нито някой друг“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В същото време няколко хиляди протестиращи се събраха в Тел Авив снощи, за да поискат оставката на премиера Бенямин Нетаняху, обвинявайки правителството му, че не прави достатъчно, за да върне у дома заложниците, които „Хамас“ все още държи в ивицата Газа, предаде ДПА.

Протестът се проведе в навечерието на стотния ден от началото на войната в Газа, предизвикана от най-тежкото клане в историята на Израел, извършено от „Хамас“ и други екстремистки групировки.

На 7 октомври миналата година те убиха около 1200 души в израелските гранични райони близо до Газа и отвлякоха около 240 души в палестинския анклав, припомня БТА.

В отговор Израел подложи Газа на обстрел и започна сухопътна офанзива в ивицата. По време на прекратяването на огъня през ноември 105 заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници, но оттогава има малко признаци на надежда за семействата на все още задържаните.

Близо 24 000 палестинци загинаха по време на кампанията на Израел за елиминиране на „Хамас“ от Газа, по данни на здравните власти в контролирания от ислямистката група анклав.

Популярността на Нетаняху рязко спадна след масовите убийства на 7 октомври, като израелската общественост го обвини, че не е подготвил достатъчно добре силите за сигурност за подобна атака. Опитът на Нетаняху, който оглавява правителствена коалиция, включваща ултрарелигиозни и крайнодесни партии, да прокара изключително спорна съдебна реформа също предизвика вълна от масови протести миналата година, припомня ДПА.

Още международни новини – четете тук

предишна статияПрогноза: Газът у нас може да поевтинее с 6 процента
следваща статияКарадайъ потвърди: Има структури на ДПС, които работят само срещу финансиране