Начало Водещи Прогноза: Газът у нас може да поевтинее с 6 процента

Прогноза: Газът у нас може да поевтинее с 6 процента

59
Прогноза: Газът у нас може да поевтинее с 6 процента
Азерски газ. Сбогом, „Газпром“. Снимка: pixabay

Природният газ ще поевтинее с около 6 процента през февруари. Това е прогнозата на „Булгаргаз“ за промяна на цената, която е внесена в енергийния регулатор, съобщава БНР.

От газовата компания са изчислили, че през следващия месец горивото може да струва 73 лева за мегаватчас без такси и налози.

През следващия месец цената на „Булгаргаз“ ще включва количествата от дългосрочния договор с Азербайджан и закупените чрез търгове втечнен природен газ. В плана е да се използват и количества от газохранилището в Чирен.

Дружеството съобщава, че все още няма съгласуван график за 2024 година за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен.

Според правилата за ползване на съоръжението, операторът трябва да обяви свободния капацитет за съхранение преди началото на нагнетителния сезон през предстоящата газова година.

Въпреки това, към заявлението е представен прогнозен график за съхранение през 2024 година, който ще бъде актуализиран след подписване на договор за съхранение, достъп и нагнетяване с „Булгартрансгаз“.

Изчисленията на „Булгаргаз“, които предвиждат поевтиняването от 6%, са към 10-о число на този месец и обикновено се променят до датата – в случая 1 февруари, когато компанията ще внесе окончателното си предложение и Комисията за енергийно и водно регулиране ще ги одобри.

Сега към останалите фактори, които влияят на цените, ще се прибави и изострянето на конфликта в региона на Червено море. Част от танкерите с втечнен природен газ започнаха да избягват този маршрут, което според анализатори ще забави и оскъпи доставките.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Полуприказки за полуграмотни
следваща статия100 дни война: Нетаняху убеден в победата, протест иска оставката му