Начало Здраве 10 неща, които не трябва да правим преди сън

10 неща, които не трябва да правим преди сън

1383
Според световната статистика близо 27% от хората по света изпитват сериозни и постоянни затруднения със заспиването, а при голяма част от

Според световната статистика близо 27% от хората по света изпитват сериозни и постоянни затруднения със заспиването, а при голяма част от останалото население те се проявяват от време на време. Понякога безсънието се дължи на здравословен проблем, но в повечето случаи то е резултат от всекидневните ни навици, пише 10te.bg. Оказва се, че с промяна на някои от редовните ни ритуали, може да подобрим чувствително качеството на съня си.

Ето 10 съвсем обикновени неща, които не трябва да правите преди лягане, ако искате да си осигурите качествен и здравословен сън през цялата нощ.

1. Пушенето
Подобно на кофеина, никотинът има стимулиращ ефект върху тялото. Той повишава кръвното налягане и стимулира мозъка, което не ни помага много в опитите да заспим. Дори да не планирате отказване от врения навик, поне опитайте да изпушите последната си цигара час-два преди лягане. Това ще направи съня ви по-здрав и пълноценен.

2. Спортът
Като цяло спортът е много полезен за съня ни – той облекчава стреса и помага да заспиваме с лекота. Но всичко това работи, ако правим тренировката си 3-4, а най-добре дори 6 часа преди лягане. Ако веднага след фитнес си легнете, е много вероятно да не може да заспите – особено ако след тренировката сте взели горещ душ, който също възбужда нервната система.

3. Течностите
Пиенето на умерени количества течности преди заспиване не вреди на тялото ви, дори обратното. Но ако пиете прекалено много вода, тогава очаквайте среднощни събуждания, торбички под очите, отпадналост на сутринта. Това не означава да спрете да пиете течности, просто открийте подходящото за вас количество. Според лекарите чаша и половина вода преди лягане може да се счита за оптималното количество преди сън.

4. Творчеството
За мнозина творческите занимания сами по себе си са вид релаксация, но това не е съвсем така. Ако рисувате, пишете текст или композирате музика, вашият мозък работи активно. Затова, ако извършвате подобни дейности преди лягане, е много вероятно въобще да не успеете да мигнете до зори. За да влезе в режим на почивка, мозъкът ви се нуждае от време. Ето защо час преди лягане преустановете заниманията, които изискват висока умствена активност.

5. Електронните устройства
Лаптопът, таблетът и телефонът е добре да бъдат изключвани през нощта. Също така не е е препоръчително да четете от телефона преди лягане, по-добре го правете с четци за електронни книги или на добрата стара хартия – ще е по-здравословно за очите и съня ви. Избягвайте да работите на компютъра в леглото си, така рискувате да прекарате часове наред в размишления върху неотложните проблеми вместо в сън.

6. Лекарства
Някои лекарства имат сънотворен ефект, докато други, напротив, възбуждат нервната система и нарушават съня ни. Затова, ако ви се налага да приемате лекарства – посъветвайте се с вашия лекар. Вижте какви странични ефекти имат медикаментите, които трябва да пиете и проучете възможността да ги приемате само в началото на деня, ако се окаже, че влияят зле на съня.

7. Вълнението
Бурните емоции не помагат на добрия сън. Късната криминална хроника по телевизията или скандал с някого в интернет могат да са основателна причина за вашето безсъние. Положителните емоции също не помагат много: след завладяващ разговор с приятел или важен мач на любимия отбор ще сме развълнувани поне още час. Затова, преди да си легнете, по възможност избягвайте силното вълнение.

8. Горещият душ
Много хора са уверени, че горещ душ преди лягане помага да заспим „като къпани“, но учените обориха това схващане – те доказаха, че по-скоро краткотрайния топъл до хладен душ предразполага тялото много повече към дълбок и спокоен сън. Да не говорим, че горещата вода причинява не само проблеми със съня, но също така намалява тонуса на кожата, премахва естествения слой мазнини от кожата, което я прави по-уязвима и склонна към акне.

9. Домашните любимци
Много стопани на драго сърце пускат домашните си любимци в леглото. Изглежда безобидно и сладко, но всъщност това е вреден навик, който може да доведе до проблеми със съня. Първо, сънят при животните не е същият като при хората. Домашните любимци сменят позата си на сън по няколко пъти през нощта – вероятността да се събудите поне веднъж при поредното наместване е голяма. На второ място козината на домашния любимец може да влоши качеството на съня ви, дори да нямате алергия.

10. Алкохолът
Мислим, че чаша алкохол преди лягане ще ни помогне да заспим по-бързо? Да, алкохолът наистина действа успиващо, но ефектът му трае само няколко часа. След това мозъка ни трудно успява да достигне до по-дълбоките фази на съня, дори да заспим – съня ни е неспокоен, не са изключени и среднощни събуждания.

предишна статияПърви признаци на топлинен удар и как да го предотвратим
следваща статияСтоичков на ВИП партито на Рафа Надал (СНИМКА)